-2.5 C
Belgrade
-2.5 C
Belgrade
5, februar, 2023

Zvanična statistika: Smanjio se broj zaposlenih u EU

BROJ zaposlenih u ervozoni se smanjio za 0,3 procenta, a u Evropskoj uniji za 0,2 posto u prvom kvartalu 2021. godine u odnosu na prethodno tromesečje, prema današnjim prvim procenama evropskog zavoda za statistiku, Evrostat.

U poređenju sa istim kvartalom prošle godine, zaposlenost u evrozoni je manja za 1,8 odsto a u Evroskoj uniji za 1,6 posto, pokazuju podaci objavljeni na internet stranici evropske statistike.

Među državama članicama se po rastu zaposlenosti u prva tri meseca 2021. u odnosu na prethodni kvartal ističu: Mađarska, sa stopom od 1,1 posto, Španija (1,0%), i Kipar i Litvanija (obe po 0,8%), dok su najveći pad zaposlenosti zabeležile Letonija (-3,9%), Grčka (-1,7%) i Slovačka (-1,1%).

Evrostat procenjuje, na bazi sezonski prilagođenih podataka, da je u periodu januar-mart 2021. godine u EU bilo zaposleno 205,6 miliona ljudi, od čega 157,6 miliona u evrozoni.

S obzirom na pandemiju kovid-19 koja je u prvom tromesečju nastavila da hara širom Evrope, zaposlenost u evrozoni je bila za 3,4 miliona osoba manja nego u četvrtom kvartalu 2019, kada korona još nije zahvatila region, a u EU manja za 3,8 miliona.

Broj radnih sati je navedenom periodu bio manji za 0,8 odsto u evrozoni i za 0,2 procenta nego u poslednjem tromesečju 2020. U poređenju sa istim lanjskim kvartalom, pad broja radnih sati je iznosio 3,4 posto u evrozoni, odnosno 2,6 odsto u EU, dodaje se u saopštenju Evrostata.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Aleksija Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na...

Papa Franja završio posetu Južnom Sudanu poručivši: Odbacite „slepi bes nasilja“

Papa Franja završio je danas posetu Južnom Sudanu i na rastanku pozvao ljude ove zemlje da steknu imunitet na "otrov mržnje", da bi nakon...

Preminuo bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf

Bivši predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, nakon duže bolesti preminuo je u 80. godini u bolnici u Dubaiju, gde je od 2016. godine živeo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare