12 C
Belgrade
12 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Zvanična statistika: Smanjio se broj zaposlenih u EU

BROJ zaposlenih u ervozoni se smanjio za 0,3 procenta, a u Evropskoj uniji za 0,2 posto u prvom kvartalu 2021. godine u odnosu na prethodno tromesečje, prema današnjim prvim procenama evropskog zavoda za statistiku, Evrostat.

U poređenju sa istim kvartalom prošle godine, zaposlenost u evrozoni je manja za 1,8 odsto a u Evroskoj uniji za 1,6 posto, pokazuju podaci objavljeni na internet stranici evropske statistike.

Među državama članicama se po rastu zaposlenosti u prva tri meseca 2021. u odnosu na prethodni kvartal ističu: Mađarska, sa stopom od 1,1 posto, Španija (1,0%), i Kipar i Litvanija (obe po 0,8%), dok su najveći pad zaposlenosti zabeležile Letonija (-3,9%), Grčka (-1,7%) i Slovačka (-1,1%).

Evrostat procenjuje, na bazi sezonski prilagođenih podataka, da je u periodu januar-mart 2021. godine u EU bilo zaposleno 205,6 miliona ljudi, od čega 157,6 miliona u evrozoni.

S obzirom na pandemiju kovid-19 koja je u prvom tromesečju nastavila da hara širom Evrope, zaposlenost u evrozoni je bila za 3,4 miliona osoba manja nego u četvrtom kvartalu 2019, kada korona još nije zahvatila region, a u EU manja za 3,8 miliona.

Broj radnih sati je navedenom periodu bio manji za 0,8 odsto u evrozoni i za 0,2 procenta nego u poslednjem tromesečju 2020. U poređenju sa istim lanjskim kvartalom, pad broja radnih sati je iznosio 3,4 posto u evrozoni, odnosno 2,6 odsto u EU, dodaje se u saopštenju Evrostata.

 

novosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Premijerka Brnabić: Ovo je osveta Hrvatske jer tražimo da ubice srpske dece odgovaraju!

Države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija...

Na današnji dan, 6. oktobar

1014 - Umro je car Samuilo koji je 976. digao ustanak protiv Romeje (Vizantija) i osnovao Makedonsko carstvo. Njegovo carstvo propalo je 1014, nakon...

Danas proslavljamo Začeće Svetog Jovana Krstitelja

Ovog dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija. Srećna slava svima koji danas slave. Pravoslavni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja....

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare