24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
18, avgust, 2022

Zlatko Lutovac:Ko je veći Milo od Mila?

Dešavanja u proteklih deset meseci u Crnoj Gori su složenija i sažetija u odnosu na prethodnih nekoliko decenija.
Nekad su nas ovde na Balkanu etiketirali da smo bure baruta, da smo konstatno nekakva konfliktna zona pogotovo sa pojedinih zapadnih adresa.Začinjavajući i potpirujući ionako zamršen folklor, svesno koristeći tu činjenicu da nas je lako animirati i podići nam temperaturu samo da znamo ko nas napada i protiv koga se borimo. Odnosila se ta borbena osobina na gotovo sve teritorije i narode Balkana, međutim nekako tamo gde je srpski korpus prisutan tu su uvek vatre podgrevane najčešće s’polja i sa ne naročitim opravdanjem.
Tako, vekovna srpska zemlja Crna Gora, ovih godina, a posebno poslednjih dana, ne može da se sastavi sa sopstvenim identitom i imajući u vidu karaktere naših naroda i činjenicu da gotovo uvek je tu u priči prisutan strani faktor , problemi ne mogu da izostanu. Bojim se da nismo ni blizu razjašnjenju pozicije Crne Gore prema Srbiji i srpskom narodu i da kao da svesno se ide na potpirivanje i usmeravanje na konflikt izmedju dve tradicionalno i na svaki drugi način bratske zemlje i praktično jednog naroda.Ako bi pokušali da racionalno posmatramo stvari i koristimo isključivo logiku u posmatranju političke situacije i državne politike Crne Gore, ne bi smo daleko odmakli od samog početka a to je nažalost fraza da je to protektorat stranih centara moći. Jer kako bi mogli zdravorazumski da tumačimo priznavanje Kosova i Metohije kao nezavisne države, od strane Vlade u Podgorici, ako se zna da je Metohija pupčanom vrpcom povezana vekovima sa Crnom Gorom,ali čini se ne i gospodin Djukanović.
Korak po korak od samostalnosti, činili su iz godine u godinu ustupke stranim centrima moći, što ustupke, što i svojevoljno, donosili odluke koje su po pravilu na štetu Republike Srbije, iste one sa kojom dele sve, od istorije, jezika, kulture, pisma, mentaliteta, karaktera, krvne i duhovne povezanosti.Na izborima 30.avgusta prošle godine, u delirijumu sva Crna Gora na nogama je dočekala novu Vladu, koja je uspela da za manje od godinu dana bude „veći Milo od Mila“!?Da smo zamišljali i tražili ko bi nasledio Đukanovićevu antisrpsku politiku Vlade Crne Gore, ne bi ni u njegovim redovima pronašli osobu kakvu je „neko“ pronašao u prosrpskim redovima, a radi se o aktuelnom premijeru Zdravku Krivokapiću. Vreme koje odmiče i ono šta ostavlja iza sebe Zdravko Krivokapić ima najveću odgovornost za izrazito štetne i antisrpske odluke koje se usvajaju u crnogorskom parlamentu, jer je on inicirao smenu ministra Leposavica zbog svog pravičnog stava o Srebrenici.
Rame uz rame sa onom odlukom o priznavanju tzv“Kosova“ za Srbiju  je ova odluka o usvajanju rezolucije i „genocidu“ u Srebrenici jos gora. Ako su bolele srpski narod pređašnje štetne aktivnosti Vlade Crne Gore, makar znamo da je te odluke donosio Đukanović,sada nas ove rane bole trostruko više, iz prostog razloga jer navodno Vladu Crne Gore vodi Srbin ili makar se tako osećao do prošle godine.Mogao bi u nizu čitav dan da iznosim štetnost delovanja Krivokapićeve Vlade, međutim jedina moguća svrsishodnost bi bila da se proveri u narodu ta legitimnost pogubnih poteza na vanrednim parlamentarnim izborima. Primećujem da vrlo vešto i perfidno prolongiraju popis koji bi morao da se održi u tekućoj godini,koji bi jasno pokazao da su Srbi većina u Crnoj Gori,ili bar oni koji govore srpskim jezikom sto je i zadnji Djukanovićev popis pokazao.
Bilo bi ne fer, ne spomenuti i Aleksu Bečića, predsednika Skupštine koji iz drugog plana u javnosti inicira i podržava sve štetne i pogubne odluke po srpski korups, a to je takođe čovek koji se u kampanji predstavlja  kao borac za intrese srpskog naroda. To je čovek mlađe generacije i u perspektivi može biti značajniji faktor u pogledu zlonamernog delovanja i zadavanje glavobolja srpskom narodu u celini. A baš takve pojedini zapadni centri moći cene na Balkanu. Ako si rad da radiš na strani protiv države Srbije imaš sve predispozicije da postaneš nekakav „lider“ u bilo kojoj od susednih zemalja pa i u samoj Srbiji. Aleksa Bečić je ništa manje štete naneo od premijera Krivokapića srpskom narodu, jer je njegovim glasovima izglasana skandalozna rezolucija o Srebrenici.
Treći činilac u triu novonastalnih okolnosti u kojima se Srbija i njen predsednik predstavlja  kao nekakva aždaja koja bi proždrla svog manjeg komšiju, kako naročito podgorički tabloid „Vijesti“ premanento predstavllja, je Dritan Abazović. Abazović je pripadnik albanskog korpusa, takođe je u redu mladih nadolazećih snaga na političkoj sceni Crne Gore koji se već etablirao kao neko ko će sprovoditi anti srpske odluke. S tim u vidu, on i njegovo delovanje su manje iznenadjenje od svojih saboraca, od koji smo očekivali možda skoro sve samo nikako ovako beskrupulozne anti srpske odluke.

Srpskom narodu ostaje zajedno sa svojim predstavnicima u pralamentu i van njega da se pregrupišu i ne dozvole da im se ovakva greška ponovi, jer svaka naredna bi bila fatalna.Do tada ćemo živeti u nadi da će Crna Gora prestati da bude anti srpska.

 

 

Zlatko Lutovac

politički aktivista

 

Prilozi objavljeni u rubrici „kolumne“ odražavaju stavove autora, ne uvek i uređivačku politiku portala Pobednik.rs

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Poraz Zvezde u Izraelu posle preokreta

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Makabija iz Haife rezultatom 3:2 (1:2). Tako je prekinut niz od...

Slovenija posle drame bolja od Srbije – blistali Dončić i Jokić

Košarkaši Srbije poraženi su od Slovenije u prijateljskom meču u Ljubljani rezultatom 97:92. Utakmica je rešena u produžetku i posle velike drame u kojoj je...

Predsednik Vučić iz Brisela: Nastavljam da se borim svim snagama za našu zemlju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon niza važnih sastanaka Beogradu i Briselu. - Naporan dan sa mnogo važnih sastanaka u Beogradu, kao i ozbiljnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare