-1.6 C
Belgrade
-1.6 C
Belgrade
6, februar, 2023

Zlatko Lutovac: Barjak slobode je podignut i moramo ga čuvati

Krajem 19.veka mnogi narodi isticali su borbu za nezavisnost i pravo na suverenost, dok krajem prošlog veka tendencija je bila da se države ujedinjuju, prave zajednice i saveze, sve do raznih unija. Danas kroz ovaj vek, kao da imperativ svake od država biće,pre svega, ponovo suverenost, pa tek onda savezi koji ne nameću odluke velikih.

Naša Srbija bira najteži, ali jedini put koji donosi dobro svima. Korača na evropskom putu, ali ni za zeru se ne odriče svojih prijatelja, sa obe strane griniča i ekvatora. Uz sve to, vodi se slobodarska politika. Za vodjenje slobodarske politke svake države, uslov pre svih uslova, da narod prepozna u onom ko ga vodi, da je kadar i da mu da nedvosmislenu podršku, prilikom njegovog odabira. Naša Srbija je nakon pretrpljenih ratova, višegodišnjih sankcija, raseljavanja sa raznih strana i meridijana, nakon pustošenja od novokomponovanih političara, koji su se volšebno pojavili iza svih tih muka, smogla snage, da prepozna ko je rodjeni lider, koji će milu svoju državu učiniti ponosnom i slobodarskom, a to je predsednik Vučić.

Politički džin koji se pojavio u moru političkih patuljaka ( šešir ne pomaže patuljku da izgleda kao dzin) preuzeo je kormilo u apokaliptičnom stanju naše zemlje, u vremenu bez putokaza i kada je gotovo misaona imenica bila, slobodna i nezavisna politka. On je uspeo protokom vremena, da uveri najpre naš narod i gradjane Srbije, u ispravnost poteza koji nisu uvek bili popularni, ali koji su na duže staze pokazivali efekte brilijantno izbrušenih poteza. Predsednik je uspeo da visoko preciznim felšovanim političkim potezima, napravi našoj zemlji priliku, da se borimo za pravo na slobodu odlučivanja. Nekada su ti potezi bili i dobro skrivani, kao nekad u igri prsten pod vunjenu čarapu, a sve ne bi li se interes naše zemlje odbranio.
Ima i onih koji ne prepoznaju tu vodilju i motiv da interes države bude na prvom mestu, i da uvek obitava iznad stranačkih prilika i neprilika, ima i takvih koji ugrožavaju brži napredak kojekakvim žalbama za jednog poslanika više ili manje.

Čini se da predsednik Vučić jedini zna sve činioce formile, koja je dovela do toga, da danas naš čovek, ponosito i uzdignute glave korača poljima i putevima Srbije. Uspeo je da isplete ljesu, sa kojom ta polja činimo plodonosnijim, a zemlju boljom i slobodnijom za svakog njenog gradjanina. Današnjica politike je svedočenje povratka i večnosti slobode, utkane u genima srpkog čoveka, i svakog gradjanina koji živi u postojbini Nemanjića.

 

Govoreći o suverenosti prilikom donošenja odluka, izazov je danas i za daleko moćnije zemlje od naše Srbije. Mnogi državnici, ni ne aktiviraju tu temu medju svojim javnim mnjenjem, o suverenosti zemlje koju predvode. Moćne zemlje skoncentrisane su na treće teritorije i države, skrivajući sopstveni nedostatak demokratičnosti, legitimiteta i suvereniteta, pokušavaju da nametnu onima manjima od sebe, neke svoje aspiracije, ideje i ciljeve.

Predsednik Srbije je uspeo, uspeva i uspevaće uz podršku koju ima i koja se iz dana u dan umožava, da očuva politiku prava da mislimo i donosimo odluke u našem interesu. Najveći argument koji poseduje, osim onog da ima izrazitu i do sada nezabeleženu podršku naroda, je taj da medjunarodno javno pravo i medjunarodni akti, su nešto što služi kao stožer kojim se rukovodi. To smo mogli da vidimo i da svedočimo, prilikom poseta stranih državnika u poslednje vreme našoj zemlji. U ovim smutnim i kriznim vremenima, kada svaka izgovorena reč u medjunarodnim ramovima ima svoju specifičnu težinu, naš predsednik čini sve da odoli pritiscima, i ostane pri izgradjenom uverenju, da čini samo ono što proceni da je u interesu naše Srbije, a to je gotovo jedinstveno u današnjoj svetskoj politci.

Pritom, jačanjem naših unutrašnjih kapaciteta, u svim sektorima, on inicira takve mogućnosti za koje do sada nije bilo mudrosti, i niko nije bar pokušao da ujedini region, makar oko tema razmene dobara i usluga. Državnici sa strane koji prepoznaju to, oni visoko cene način rada, dok imate one koji prepoznaju, ali se ne dive tome, kao recimo rukovodstvo hrvatske, koje osporava sve relevantne rezultate Srbije. Metodom kada pred svojim javnim mnjenjem, ne mogu ponuditi sopstvenu nezavisnu politku, oni zarad pokušaja umirivanja svojih gradjana, nemušto nastoje da degradiraju Srbiju i naš napredak.

Ovo vreme, u kom predsednik Vučić kreira politiku Srbije, i način na koji se rukovodi procesima, razume se da zaslužuje savremenike koji će notirati i u ovom realnom vremenu, bukvalno istoriografski zabeležiti dešavanja koja se odvijaju, i nivo političke doktrine koji predsednik primenjuje. Usled svakodnevih komentara i podrške koju dobija, zaista je potrebno i dragoceno da se zabeleži kao fakat, ono što čini u vremenu u kom čini, i način na koji to radi predsednik. Da bi ostalo verodostojno za anale, u kakvim svetskim okolnostima i sa kakvim problemima se nosi, i svoju državu čini državom, na ponos kako njenih gradjana tako i za poštovanje od cele medjunarodne zajednice.

Slobodarski duh, koji je vraćen uz ekonomski prosperitet, je nešto za šta je potrebno jednako pažnje izdvojiti. Uz očuvanje mira koji imamo, suverenost koju nosimo, probudjen duh i osećaj pripadnosti zemlji, vrednost koja je neprocenjiva, a koja je utkana upravo u vremenu vodjstva predsednika Vučića. Od Sretenja do Vidovdana, od Košara do Jasenovca od raznih tužnih i onih slavnih datuma, naš narod kao da jedva čeka da se nanovo skupi i obeleži uspomenu, na slavnu istoriju i na ono što je naša identifikacija. To sve u ranijem periodu nije bilo obeležavano i neretko je, šta više pokušavano da se stavi po strani. Mnogi su govorili istoriju istoričarima, medjutim mi bez saznanja onoga što jesmo, teško da ćemo igde moći pronaći sebe medju drugima.

Bez spoznaje o svom suverenitetu, kako možemo poštovati ičiji drugi. Tako u današnjici, kada se mnogi zaklinju u integritet neke države i njenu suverenost, trebali bi preispitati mnoge druge sopstvene odluke, da li su u skladu sa tim načelom.

Srbija je svoj barjak slobode, slobode demokratije, slobode u poštovanju prava, slobode u izjašnjavanju i odlučivanju, istakla kao najvišu vrednost, koja bi trebalo da važi za svaku civilizovanu i organizovanu državu. Onda bi se iz tunela u kom je moderna geopolitka ušla, brzo iznedrilo svetlo poretka u kom se pravo poštuje, a uvažava nezavisnost i sloboda izbora. Vreme u kojem se viori barjak slobode, na krovu Srbije je realnost današnjice. Onaj isti barjak u koga su naši preci kosti ugradili, da bi živela naša Srbija.

Džordž Orvel mudro zapisa, ako sloboda išta znači, onda znači pravo da se ljudima kaže ono što ne žele čuti.

 

 

Prilozi objavljeni u rubrici „kolumne“, odražavaju stavove autora, ne uvek i uredjivačku politiku portala Pobednik.rs

 

Dr Zlatko Lutovac

politički aktivista

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, i svim drugim temama

Zlatko Lutovac govoriće u narednih nekoliko dana na televiziji o osnivanju pokreta Pobednička Srbija, izborima, mogućoj prelaznoj tehničkoj vladi, aktuelnoj situaciji vezano za KIM i...

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučuje nova skupštinska većina!

SPREMAN SAM DA IDEMO NA IZBORE! OSTALI SMO SAMI. Vučić na sednici SNS. Samo kada, o tome odlučije nova skupštinska većina! Kako "Novosti" ekskluzivno saznaju,...

Više od 1.500 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji, Srbija šalje timove za spasavanje

Najmanje 1.500 ljudi je poginulo u Turskoj i Siriji, a više hiljada je povređeno u današnjem razornom zemljotresu, koji je pogodio jug Turske, u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare