17.3 C
Belgrade
17.3 C
Belgrade
27, septembar, 2022

Život u Amsterdamu: nekoliko činjenica koje niste znali o Holandiji

Kako Holandija nije velika, a prilično je naseljena, pazi se doslovno na svaki pedalj prostora. Tako u jednom delu na granici s Belgijom, granica doslovno razdvaja neke zgrade napola, pa se praktično možete pohvaliti time da istovremeno živite u dve države.

Holandija, mala evropska zemlja koju najčešće povezujemo sa lalama, vetrenjačama, dobrim sirevima i izvrsnim fudbalerima, prilično je, prema pričama, ugodno mesto za život.

Portal Brightside objavio je 7 stvari koje možda i niste znali o ovoj zemlji.

Ne postoje psi lutalice

Foto: Privatna arhiva B92
foto:privatna arhiva b92

 

Kad ovo pročitamo, odmah pomislimo kako bi bilo lepo da u svakoj zemlji naši četvoronožni prijatelji uživaju ovakav status. Naime, životinje, a posebno psi, jako su zaštićeni u Holandiji, tako da čak zbog zlostavljanja možete završiti i iza rešetaka.

Kuće na granici

Foto: Privatna arhiva B92
foto:privatna arhiva b92

 

Komfor na prvom mestu

Foto: Privatna arhiva B92
foto:privatna arhiva b92

 

Iako često Holandiju i Amsterdam povezujemo s divljim i ludim zabavama, ovde se itekako drži i do odmora. Tako na primer, mnogi kafići i supermarketi, u Holandiji rade tek do 18 sati.

Ponešto drugačiji fast food

Foto: Privatna arhiva B92
foto:privatna arhiva b92

 

I dok širom sveta najviše idu hot dog, hamburger i slični proizvodi, u Holandiji nisu ni blizu popularni kao krompiri, koji se ovde prave na 100 načina. Jedna od najdražih kombinacija Holanđanima su krompiri s lukom, što ide kao ludo i može se naći u mnogim restoranima brze hrane, ali i na kioscima na ulici.

Zavese praktično ne postoje

Foto: Privatna arhiva B92
foto:privatna arhiva b92

 

Kad se nađete u Holandiji ne budite znatiželjni i ne gledajte ljudima u dnevni boravak ili sobu. Tradicija da se zavese ne stavljaju na prozore potiče još iz srednjeg veka, kad je svaki Holanđanin susedu hteo da pokaže da nema šta da sakrije.

Nojeva Barka

Foto: Privatna arhiva B92
foto:privatna arhiva b92

 

Cela istorija Holandije temelji se na konstantnoj borbi s podizanjem nivoa mora i poplavama, pa su zato već odavno napravili – poldere.

Ipak, zlu ne trebalo, jedan bogati stanovnik zemlje izgradio je pravu pravcatu repliku Nojeve barke, a možete je videti u blizini grada Dordrehta.

 

b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Vladimir Putin: Rekordan rod pšenice u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da isporuke žita iz Ukrajine i dalje zaobilaze najsiromašnije zemlje sveta bez obzira na to što je Rusija...

Predsednik Vučić čestitao Petru Milenkoviću osvojenu zlatnu medalju

    Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić čestitao je Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu u para pauerliftingu. – Srdačne čestitke našem Petru Milenkoviću na osvojenom evropskom zlatu...

Međunarodni susret dece „Radost Evrope“ biće održan od 1. do 5. oktobra u Beogradu

Međunarodni susret dece Evrope, poznat pod nazivom "Radost Evrope", održaće se od 1. do 5. oktobra, posle dve godine pauze, najavio je danas predsednik...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare