18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Žetva pšenice je pri kraju, a na raspolaganju će nam biti rod od 3,2 miliona tona

Srbiju ove godine očekuje rod pšenice od 3,2 miliona tona. Prinosi su najviše zavisili od količine padavina i agrotehničke primene i idu od 3,5 do osam tona po hektaru.

– Rod će biti oko 3,2 miliona tona. Naša zemlja je inače ušla u novu tržišnu godinu za pšenicu sa zalihama od više od 750.000 tona. To su rekordne prenesene zalihe. Tako da ćemo ovu godinu započeti sa 3,95 miliona tona pšenice u zemlji. Na godišnjem nivou trošimo nešto manje od 1,7 miliona tona, za sve namene. Sve ostalo imamo za izvoz.

Zbog kvota koje je država uvela, vlasnici pšenice, kukuruza i ulja u Srbiji, nisu uspeli da uvezu viškove i oslobode skladišta. Uz to, poslednje tri nedelje, cene žitarica i ulja, na berzama, u drastičnom su padu. Pa i ako bude oslobođen izvoz, moći će da trguju po prilično nižim cenama.

Situacija sa prolećnim usevima zasad je prilično dobra. Vremenske prilike poslednjih desetak dana nisu išle naruku, zbog suše. Ipak, već dva dana imamo značajne padavine, što će doprineti kukuruzu, jer je on u ključnoj fazi razvoja. Žetva je tek u septembru i rano je još govoriti o budućem rodu, smatra Sunčica Savović.

– Neke početne procene su da bi rod kukuruza mogao biti veći nego prošle godine – kaže Savovićeva.

– Očekujemo oko sedam miliona tona kukuruza. Soje isto više nego lane, pa su procene nekih 750.000 tona. Kada je reč o suncokretu, videli smo da suša tu nema uticaja i pouzdano možemo da kažemo, jer ima više površina pod suncokretom, da bi rod mogao biti nekih 730.000 tona. To je ekvivalent proizvodnji 350.000 tona ulja. U Srbiji trošimo između 80.000 i 100.000 tona ulja, a sada imamo zalihe od oko 40.000 tona, rafinisanog i nerafinisanog ulja.

NAJVIŠE IZVOZIMO U RUMUNIJU

KUKURUZ i pšenicu najviše izvozimo u Rumuniju i Italiju, a zatim u BiH, Severnu Makedoniju, Albaniju, Austriju, Crnu Goru i Nemačku. Zbog rata u Ukrajini, ali i zabrane izvoza žitarica iz Rusije, procenjuje se da bi oko 30 odsto sveta moglo da ostane bez pšenice. Naročito ako se zna da ove dve države učestvuju sa oko 30 odsto u svetskom izvozu pšenice, a kod kukuruza oko 20 procenata. U robnim rezervama trenutno ima 800.000 tona pšenice i milion tona kukuruza.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare