28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Zdravko Čolić na početku karijere nije bio Čola, postoji razlog zbog kog je imao drugi nadimak

Jedan od najvećih pevača sa ovih prostora i prava muzička legenda Zdravko Čolić pokušao je da osvoji i zapadnu Evropu sredinom sedamdesetih, kako svojim talentom, tako i izgledom.

Prvi javni nastup imao je na takmičenju pevanja amatera 1967. godine. Ozbiljnu muzičku karijeru počinje sa 17 godina kao član grupe „Mladi i lijepi“.

Solo karijeru Zdravko započinje početkom 70-ih godina, kada je snimio svoju prvu pesmu „Sinoć nisi bila tu“. Posle prvih većih uspeha, rešio je da se otisne u inostranstvo.

Nemački producenti su smatrali da je ime i prezime Zdravka Čolić teško za izgovor, pa su odlučili da mu daju umetničko ime Dravco. Ipak, Čola je odustao od opcije da gradi karijeru u Nemačkoj, budući da nije želeo da se preseli u ovu zemlju.

Na kraju, ostale su Zdravkove pesme na nemačkom „Madre Mia“, „Rock N Roll Himmel“, „Alles was ich hab“ koje su izašle 1974.

Zdravko, odnosno Dravco, nije samo na nemačkom pevao. Tri godine kasnije pojavile su se i pesme na engleskom „Light me“ i „I’m Robot Man“.

Popularni pevač nije često pričao o svojoj evropskoj avanturi, tako da nam je ostalo jako malo podataka o ovom vremenskom periodu i misterioznom Dravcu, jer je upravo 1977. godine Zdravko Čolić zavladao jugoslovenskom muzičkom scenom sa albumom „Ako priđeš bliže“. Pitanje je kako bi izgledala domaća pop scena da je projekat Dravco ipak uspeo i da se nije bavio muzikom kod nas.

Izvorblic

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare