21.9 C
Belgrade
21.6 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Zatvara se obruč kod Lisičanska, Rusi kontrolišu pola grada

U toku je 127. dana specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nastavljene borbe u područjima Slavjanska i Harkova. Sirija priznala nezavisnost DNR i LNR.

Artiljerijski dueli

U Dnjepropetrovskoj oblasti, Oružane snage Rusije pogodile su objekte ukrajinske vojske u Dnjepropetrovsku i Slavgorodu.

Na teritoriji Zaporožja, strane nastavljaju da vode artiljerijske duele u blizini linije dodira.
U pravcu Krivog Roga, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Zelenodolsku i Širokovskom okrugu.

Nemirna noć kod Slavjanska

Pozicione bitke na području Slovensko-Kramatorske aglomeracije. Ruska vojska nanosi udare na periferije gradova i industrijskih zona gde su Oružane snage Ukrajine opremile položaje

Raketni udari izbacili iz stroja najmanje 100 pripadnika VSU

Na severu Harkovske oblasti nastavljaju se pozicione borbe u okolini Prudjanke i Pitomnika. Raketni udari u Harkovu uništili su dve tačke raspoređivanja SRV, pri čemu je poginulo najmanje 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Tenkovska bitka kod Lisičanska

-S jedne strane pritiskaju jedinice LNR i Rusije, ali tamo su, ispostavilo se, ukrajinski tenkovi već iza brda, javlja dopisnik „Izvestija“ Denis Kulaga.

Direktno sa fronta – Uništavanje APU tenka

preciznom artiljerijskom vatrom (VIDEO)

Zapadno od Lisičanska, artiljerci grupe Otvažnie (Hrabri) nastavljaju da uništavaju oklopna vozila ukrajinskih militanata.

Upali u zasedu, Rusi im uništili tenk i 2 BVP

TV kijevskog režima govorila je o jedinici Nacionalne garde Ukrajine koja je upala u zasedu u Zaporoškoj oblasti.

Tokom bitke dva ukrajinska oklopna transportera su uništena, tenk je dobio ozbiljnu štetu.

Artiljerija, a sada i tenkovi u napadu na Lisičansk

Napad na Lisičansk se nastavlja. Tehnika ulazi u borbene redove, i to ne kao obično – u velikim kolonama, već u malim grupama.

Jurišne odrede stalno podržava artiljerija, koja neprekidno puca na neprijatelja,

Azov i VSU postavili položaje po kućama

Ukrajinske snage oformile su kasarne i rasporedile oklopnu tehniku i artiljeriju na području Tehnološke srednje škole u Harkovu, saopštio je Međuvladin koordinacioni štab za humanitarno reagovanje.

Takođe, u Nikolajevu su u školi raspoređene jedinice ukrajinske teritorijalne odbrane, skladišta sa municijom i oklopna tehnika.

Ukrajinski vojnici, strani plaćenici i borci „Azova“ u Kramatorsku su u školi i privatnim kućama postavili uporišta i snajperske položaje, rasporedili oklopnu tehniku i minobacače, dok je u Slavjansku u jednoj srednjoj školi smešten jedan deo jedinica a prilazi zgradi minirani, a stanovništvo o tome nije obavešteno.

Ukrajinski ekstremisti su digli u vazduh silos sa žitom u Dnjepropetrovskoj oblasti s namerom da za to optuže Rusiju.

Holandski premijer: Svo oružje ide u Ukrajinu

Premijer Holandije Mark Rute pozvao je zapadne zemlje da Kijevu pruže vojnu podršku, čak i ako to u velikoj meri oslabi zaštitu njihovih teritorija.

Kotao se zatvara

Uprkos izjavama zvaničnika Luganske Narodne Republike, bitka za Lisičansk je još uvek daleko od završetka (MAPA). Nema sumnje da savezničke jedinice kontrolišu od 30-50% grada.

Pregovori o razmeni zarobljenika

U toku su pregovori o novoj razmeni zarobljenika sa Ukrajinom, sve će biti urađeno da se svi vrate kućama, rekao je u četvrtak šef DNR Denis Pušilin.

-Naravno, treba da vratimo sve one koji su pali u tamnice ukrajinskog režima i takav posao je u toku, rekao je Pušilin odgovarajući na pitanje da li dozvoljava novu razmenu zarobljenika sa ukrajinskom stranom.

-Učinićemo sve da se svi vrate kući. To je naš zadatak, rekao je Pušilin u eteru TV kanala „Rosija 24“.

Pušilin prvo Lisičansk, pa onda ostatak DNR

Šef Donjecke narodne republike Denis Pušilin rekao je za „Rusija 24“ da će se po okončanju borbi za Lisičansk jedinice sa tog fronta prebaciti u DNR.

Građani Rusije slobodno mogu u Hersonsku oblast

Od 30. juna ruskim državljanima je dozvoljen slobodan ulazak u Hersonsku oblast, ranije je bilo potrebno prisustvo rođaka ili druge okolnosti, prenela je hersonska VGA.

-Od 30. juna ruskim građanima je dozvoljen slobodan ulazak u oslobođenu Hersonsku oblast, ​​navodi se u poruci administracije na Telegram kanalu VGA.

Istovremeno, saopštava se da se ukidaju ograničenja za ulazak u Zaporošku oblast, međutim, za sada nema potvrde ove informacije od vlasti regiona.

Uništeno više od 3.800 tenkova

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 224 aviona, 134 helikoptera, 1.400 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.859 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 698 VBR, 3.059 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 3.916 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U Novi Sad vraćena ukradena slika Vlaha Bukovca

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, dočekali su danas u Novom Sadu sliku Vlaha Bukovca "Blagoveštanski sabor u Sremskim...

Ričard Grenel: Kurti odbijao svaku ideju koju su predlagale SAD

Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbijao svaku ideju...

Predsednik Vučić iz Brisela: Jedva čekam da se vratim u našu Srbiju

- Poštovani građani Srbije, težak dan je za nama, za sve građane Srbije i celu našu zemlju. Ne mogu da kažem da je uspešno...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare