12.9 C
Belgrade
13.1 C
Belgrade
25, mart, 2023

Zašto se visoke škole strukovnih studija ujedinjuju u akademije

Pre dve godine državne visoke škole strukovnih studija počele su da se ujedinjuju u akademije. Ideja je da se spoje i sačuvaju ljudski, prostorni i materijalni resursi. U Akademiji strukovnih studija Beograd beleže dvogodišnje iskustvo.

Akademiju uglavnom čini tri do pet škola. Tako na primer, Akademiju strukovnih studija Beograd čine tri visoke škole strukovnih studija: Visoka zdravstvena škola, Visoka hotelijerska škola i Visoka turistička škola strukovnih studija. Dobra i perspektivna simbioza, kažu profesori.

„Radi se o prihvatu naravno gosta, kod zdravstvenih ustanova se radi o lečenju. Odsek Visoke medicinske škole takođe ima određene smerove koji itekako su potrebni hotelskoj industriji, kao što je pitanje gastronomije s odseka Visoke hotelijerske i te kako je potrebno kada je u pitanju gastronomija, nutricionizam, vezano za ishranu bolesnika koji se nalaze u bolnicama“, objašnjava Georgi Genov.

Alkademija ima više od 5.500 studenata.

„Ja sam završila srednju turističku školu na Novom Beogradu takođe, međutim tokom studija sam se opredelila za hotelijerstvo, menadžment u hotelijerstvu. Ko želi isključivo turizam, onda on može da ostane na nakom smeru za turizam“, smatra Nina Petrović studentkinja Visoke turističke škole strukovnih studija.

Georgi Genov ističe da je to perspektivno zanimanje.

„Imamo dosta veliko interesovanje studenata iz cele Srbije za školovanje. Na odseku Visoka medicinska škola traži se mesto više. U svakom slučaju radi se o aktuelnim zanimanjima i programima koji se sprovode, tako da mi očekujemo i spremni smo da prihvatimo nove studente“, poručuje Genov.

Zato se profesori konstantno usavršavaju na seminarima i konferencijama. U Srbiji postoji 11 akademija strukovnih studija, dok je Visoka škola tehničkih strukovnih studija Čačak pripojena Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Prvu godinu osnovnih strukovnih studija o trošku države ove godine upisaće više od četiri i po hiljade studenata.

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare