12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

Kako sunce zalazi, žene su uvek te koje se prve požale da im je hladno. Naučnici su konačno rešili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je to tako.

Oni veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju prijatno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok mužjacima zima ne smeta toliko.

– Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se sa partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. Sa evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao da uživa ​​u miru i tišini – rekao je dr Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u prijatnom ćošku, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima.

Kod mnogih sisara mužjaci više vole senovita mesta, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu “Global Ecology and Biogeography” dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u životnoj sredini i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni i ugroze mladunce.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Vang Ji: Kina podržava napore ka mirnom rešenju krize u Ukrajini

Kina podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na Generalnoj skupštini...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare