34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Zapošljavanjem diplomaca Medicinskih fakulteta, sestara i tehničara nastavlja se jačanje zdravstvenih kapaciteta

Još 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta do kraja ovog meseca dobiće posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Ovakvi koraci ka sprečavanju odlaska mladih lekara iz zemlje, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, istovremeno doprinose daljem razvoju srpske medicine. Vlada navodi da na ovaj način podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave usavršavanje u oblastima medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite.

Po istom modelu: zapošljavanjem najboljih diplomaca sa prosekom iznad devet, od sredine 2018. godine, kada je prvi put primenjen, posao je dobilo oko 1.000 mladih doktora. „Zdravstveni redovi“ popunjavani su i po drugim modelima, pa je ukupan broj sveže zaposlenih lekara znatno veći. Tako je u martu posao uglavnom u opštim bolnicama dobilo 530 mladih lekara i to po osnovu dva kriterijuma: prosek iznad osam koji na listama fakulteta nisu bili predloženi za posao kao najbolji diplomci i oni koji su se dobrovoljno prijavili za rad i dokazali u dve kovid-bolnice – u Batajnici i novosadskom Mišeluku. Za opšte bolnice to je bilo značajno podmlađivanje, jer je prosek starosti lekara u njima 55 godina.

– Prvi krug razgovora sa najboljim diplomcima, koje predlažu fakulteti, završen je, a na sastanku sa ministrom Zlatiborom Lončarom, koji će biti oko 15. juna, biće razrešene još neke dileme – kažu u Ministarstvu zdravlja. – Naravno, poštuju se želje diplomaca, jer su to oni najbolji, ali ima situacija da, recimo, svi hoće na endokrinologiju ili dermatologiju, pa njihovi ciljevi moraju da se usaglase sa potrebama zdravstvenih ustanova.

Većina diplomaca zainteresovana je za posao u kliničkim centrima i institutima, ali ima i onih koji su se opredelili za rad u domu zdravlja,potvrđuju u Ministarstvu.

– Sa zaposlenjem dobijaju i specijalizaciju i mogućnost da nastave školovanje na doktorskim studijama – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – To je prilika koju svi rado koriste.

NOVA ŠANSA

DO kraja godine, najverovatnije, biće još jedan krug zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta. Ovakvi programi dosad su organizovani dva puta godišnje, pa se očekuje da će tako biti i sada.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Koje su omiljene pesme Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija

Patrijarh srpski Porfirije je već nekoliko puta dokazao da je ljubitelj popularne kulture, a posebno muzike. Otkriće slušaocima Radija 202 svoje omiljene pesme 6. jula...

Predsednik Vučić u Novom Sadu na dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održava se u Novom...

Rusija: Nećemo se povući iz OEBS-a

Prvi zamenik Saveta federacije ističe da je Rusija jedan od osnivača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i da se neće iz nje povući. "Rusija...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare