9.2 C
Belgrade
9.2 C
Belgrade
22, mart, 2023

Zajedničko saopštenje EU i SAD

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) oglasile su se zajedničkim saopštenjem gde su izrazile „zabrinutost su zbog daljeg napetog stanja na severu Kosova“ i pozvale na maksimalnu uzdržanost, hitno preuzimanje mera za bezuslovnu deeskalaciju situacije i uzdržavanje od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

– Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica – navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD.

EU i SAD posebno pozdravljaju „uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba za hapšenje ili krivični progon zbog mirnih protesta/barikada“.

– Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati – navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da će SAD podržati rad Evropske unije kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu (EULEKS).

– EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu. Takođe očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana – piše u saopštenju.

Na kraju se navodi da „sve obaveze iz dijaloga moraju da se u potpunosti sprovedu bez odlaganja“.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Lajčak za Euronews Srbija govorio o sporazumu u Ohridu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je, u zajedničkom intervjuu za Euronews Srbija i Radio Slobodna Evropa, da...

Hil: Primena važnija od potpisa

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je danas FoNetu ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD)...

Državna izborna komisija Crne Gore: Đukanović osvojio 35,37 odsto glasova, Milatović 28,92 odsto

PODGORICA - Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore utvrdila je privremene rezultate predsedničkih izbora održanih u nedelju, prema kojime su u drugi krug ušli...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare