6.4 C
Belgrade
6.4 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Vučiću traže da prizna nezavisno „Kosovo“ 15.juna

Veliki pritisak sprema se na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Da zapadne zemlje spremaju veliku zamku u koju je potrebno uvući Srbiju i oslabiti poziciju Beograda uoči pregovora, svedoče i najnovije informacije o kojima se već danima spekuliše kako će Grčka i Španija podići nivo odnosa sa tzv. Kosovom, a možda čak i priznati lažnu terorističku, albansku narko državu.

Kako Alo saznaje iz visokih diplomatskih krugova 15. juna pred delegaciju Srbije će biti postavljen ultimatum kojim će se od predsednika Vučića tražiti bezuslovno priznanje Kosova.
– Svi se udružuju sada. Možemo videti opsežnu diplomatsku akciju vodećih zemalja zapadnog sveta. U sklopu te kampanje Palmer i Lajčak dolaze u Prištinu kako bi dali instrukcije svojim miljenicima. Od Srbije će tokom sastanka Vučić i Kurtija 15. juna tražiti da bezuslovno prizna Kosovo – otkriva izvor portala Alo.
Kako naš sagovornik kaže, informacije o priznanju nezavisnosti Kosova od strane Grčke i Španije, samo su deo ove velike kampanje pritiska na Beograd i državni vrh Srbije.

– Sada se pijavljuju razni non-pejperi u kojima je Kosovo nezavisno i gde se Srbija komada, potom su počeli i pritisci na druge zemlje, a već se uveliko govori o tome kako su SAD i EU uspele da slome Grčku i Španiju. Sve ovo treba da bude dodatni teret pred napom delegacijom koja će se naći pred pravom ucenom, pretnjama i nečim što bismo mogli nazvati ultimatumom – zaključio je naš sagovornik.

Vučić znao da se nešto sprema
Sam predsednik Vučić najavio je da se nešto sprema, a posebno se osvrnuo na spekulacije povodom najave da će Grčka podići nivo odnosa sa Prištinom.

– Oni mene zbog toga napadaju, ali mnogi to ne primećujete. Oni se vode strategijom da vrše pritisak i da slome neke kao hrabre zemlje, pa da tako izvrše pritisak na Srbiju jer su navodno slomili one najhrabrije. Tako vam je i sa primerom zemlje kao što je Grčka. Cilj je da se izvrši pritisak na Srbiju, da bi mi na kraju prihvatili i članstvo Kosova u NATO – kaže Vučić.
On je naveo da se pritisci neće zaustaviti na političkom planu već će se nastaviti sa sveobuhvatnom kampanjom protiv njegove porodice preko domaćih eksponenata stranih interesa.

– Nastaviće i sa kriminalizacijom moje porodice, što su radili uz podršku nekih naših članova, misleći da će da se ustoliče na vlasti. Mogli ste da čujete u ovoj deklaraciji koju smo usvojili jeste da samostalno donosite odluke. Neće odluke o Srbiji donositi nijedan ambasador i stranac, već samo vi građani Srbije. I ne mogu da vam kažem koliko mi se gade ljudi koji misle da će ih ambasadori dovesti na čelo stranke. Sada vidite kolika je snaga nezavisne Srbije, narod hoće da se naš čovek pita, a ne stranci, ambasadori i tajkuni. Dok smo ovde i dok je SNS Srbija će da donosi odluku – rekao je Vučić na sednici GO SNS.

Da se iza svega nešto „kuva“ svedoče i najnovije informacije da bi Španija mogla da pošalje oficira za vezu u Prištinu i takođe podigne odnose sa Prištinom na viši nivo.

Ove informacije preneli su prištinski mediji, navodeći da upravo Žozep Borelj radi na približavanju stavova Albanaca iz Prištine i zvaničnog Madrida koji važi za najtvrdokornije protivnike priznanja lažne države.

Pritisak
Vučić je rekao da Srbiju čekaju veliki problemi i da ćemo biti izloženi velikim pritiscima.
– Nama 2008. godine, kada su Albanci doneli odluku o stvaranju nezavisne države, a reakcija naše države je bila nikakva, a takvo je bilo i državno rukovodstvo. 2011. smo postavili granicu na Jarinju, i danas smo u situaciji koja je užasno teška za nas. Devet godina smo se borili, i izborili dokumenta koja su problem za Albance, i zato oni neće da ustanove Zajednicu srpskih opština. I niko na Zapadu se ne uzbuđuje oko toga. Kad bismo izašli iz dijaloga mi bismo bili krivi, iako oni jedini ne poštuju ono što je dogovoreno – naglasio je Vučić, i rekao da mi jesmo deo sveta, ali da nećemo podleći pritiscima.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučić i tzv. premijera lažne države Kosovo Aljbina Kurtija planiran je za 15. jun.

U međuvremenu, gledamo kako se „voda muti“ sa svih strana. Američki izaslanik Metju Palmer dolazi na Kosovo, a društvo će mu praviti izaslanik EU Miroslav Lajčak koji će potom posetiti i Beograd.

Po svemu sudeći, Vučić je još tokom februara bio svestan nadolazeće „diplomatske oluje“.

– Važno je da razumemo težinu pozicije u kojom smo posebno sad posle promene u američkoj administraciji. Za očekivati je koncentrisani pritisak EU i SAD na Srbiju da ispunimo zahteve, oko kako Amerikanci neskriveno kažu, priznanja Kosova, dok će EU da koristi nešto drugačiji rečnik, ali će ići ka istom cilju – rekao je tada Vučić.

Vučić rekao ne
Interesantno, predsednik je pre nekoliko dana na sednici GO SNS, nastupio samouvereno, odbijajući svaku mogućnost potpadanja pod pritisak.

– Neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova – rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.
On je zaključio da, dok se on bude pitao, stranci neće odlučivati već isključivo građani Srbije.

Srbija spremna
Neupitno je da Vučić ima podršku građana Srbije za svoju politiku, a kakva nas iskušenja čekaju tek treba da se vidi. Ipak, po prvi put u poslednjih nekoliko decenija deluje da Srbija ima jaku zaleđinu na unutrašnjem političkom planu, a izvenso i na spoljnopolitičkom, pa način na koji se nekada razgovaralo sa Beogradom, putem pretnji i ucena, više ne može da prođe.

Deluje da ovaj put znamo šta dolazi i potpuno neočekivano za srpske političke prilike – Spremni smo!

 

izvor:alo

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Varheji: Smanjivanje cene rominga prava integracija Zapadnog Balkana

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas na samitu u Tirani, gde je potpisana deklaracija o snižavanju cene i ukidanju rominga između...

Šarl Mišel: Istorijski sastanak sa Zapadnim Balkanom

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je danas, na kraju samita EU Zapadni Balkan u Tirani izjavio da je ovaj samit istorijski kao i da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare