0.8 C
Belgrade
0.8 C
Belgrade
27, januar, 2022

Vučić: „U ponedeljak izlazim sa rešenjem za Zakon o eksproprijaciji“

U PONEDELJAK ĆU DA IZAÐEM SA REŠENJEM ZA ZAKON O EKSPROPRIJACIJI, NE SVIÐA MI SE ROK OD PET DANA KOJI OMOGUĆAVA DA NEKOGA OSTAVITE BEZ IMOVINE

 

Predsednik poručio meštanima doline Jadra: „O rudniku konačnu odluku donosite vi“

Konačnu odluku o rudniku u dolini Jadra doneće građani, poručio je Aleksandar Vučić, dodajući da je važno da imaju sve informacije i da ih niko ne obmanjuje.

„Nećemo donostiti nikakve nove odluke što se tiče konačnog postojanja rudnka. Tu odluku ćete doneti vi. Samo hoću da imate sve informacije, i po tom pitanju ćemo pomoći i nikome nećemo dozvoliti da vas vara, obmanjuje, već ćemo da gledamo da pomognemo, ali ništa više od toga“, rekao je Vučić meštanima doline Jadra posle dvoipočasovnog razgovora u Gornjim Nedeljicama.

Zakon nije protivustavan, ali da idemo na izmene

Predsednik Srbije predložio je meštanima Gornje Nedeljice da bi, pre nego što bi potpisao zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama i dopunama.

“Moj predlog je da probamo da napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, da možemo da ga usvojimo pre Nove godine. Ako možemo da se dogovirimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakti značilo da zakon ne bi važio“, objasnio je on odgovarajući na pitanja meštana.

Ili će važiti prethodni zakon ili ćemo izmeniti ovaj

Aleksandar Vučić pojasnio je da će po hitnom postupku u skupštinsku proceduru ući inicijativa za izmenu Zakona o eksproprijaciji – ako bude dogovora o izmenama, onda će one biti usvojene, ako dogovor izostane, biće na pravnu snagu vraćen prethodni Zakon o eksproprijaciji.

Na pitanje da li će vratiti Zakon o eksproprijaciji u skupštinu, Vučić je pojasnio da on to ne može da uradi, jer nema pravo da ne potpiše zakon, osim ukoliko akt nije u skladu sa Ustavom.

Do izmene zakona i studije neće biti eksproprijacije

Aleksandar Vučić poručio je meštanima sela jadarske doline da im do izmene Zakona o eksproprijaciji i studije o uticaju rudnika litijuma na zaštitu životne sredine neće biti eksproprisan nijedan objekat.

„Mi ćemo dodatno da promenimo zakon i tek kada ga promenimo onda ćemo da tražimo studiju uticaja na životnu sredinu, koja će biti vrlo strogo cenjena, a onda ćemo sa vama da razgovramo o svemu drugom. Do tada niko vam neće eksproprisati nijedan objekat, niti tražiti bilo šta od vas“, poručio je Vučića.

Vučić poručio opoziciiji: „Ili me ubijte ili izađite na izbore“

Predsednik Srbije poručio je da ne postoji pritisak pod kojim će da povuče Zakon o referendumu, da neće dozvoliti da ulica vodi politiku i poručio „ili me ubite ili izađite na izbore“.

„Ne postoji pritisak pod kojim ću da povučem Zakon o referendumu. Ne postoji. Neću, kao što neću dozvoliti da mi ulica vodi politiku, ili me ubite ili izađite na izbore“, rekao je Vučić nakon tročasovnih razgovora sa meštanima više sela lozničke opštine.

Vučić najavio zeleni fond za smanjenje zagađenja

Aleksandar Vučić najavio je danas u Gornjoj Nedeljici u razgovoru sa stanovnicima više sela o eventulnoj izgradnji rudnika za eksploataciju jadarida i proizvodnju litijuma, da će predložiti vladi osnivanje fonda u koji bi odmah bilo izdvojeno 10 miliona evra za smanjenje zagađenosti životne sredine, čijim novcem bi većinski upravljali građani ovog područja.

„Predložiću formiranje jednog zelenog fonda za Zapadnu Srbiju, za deo mačvanskog, kolubarskog i dela zlatiborskog okruga…“, rekao je Vučić.

Za Zelenu agendu doline Jadra 10 miliona evra od 1. januara

Za Zelenu agendu doline Jadra već od 1. januara biće dostupno 10 miliona evra namenjenih za 2022. godinu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić meštanima tog dela Srbije, kao i to da će oni odlučivati o trošenju tih para, ali i preuzeti odgovornost.

„Antoniću, vi što najviše bučete… nisam se šalio, kada napravite pauzu sa barikada, onda lepo da donesete odluku kako da potrošite pare iz zelenog fonda. Odluka o tom fondu će biti već sledeceh nadelje na vladi. Da se javite i kažete kako ćete da trošite pare“, poručio je Vučić predsedniku mesne zajednice Donje Nedeljice.

Boriću se da jalovište ne bude u koriti reka koje plave

Predsednik Srbije rekao je večeras u razgovoru sa meštanima Gornje Nedeljice, da će se boriti, kada je reč o rudniku, da odlagališta i jalovišta, kao i veštačko brdo koje treba da prave, ne bude u koritu dve reke koje plave i da, ako je Rio Tintu skupo da to izmešta onda neka dođe drugi investitor.

On je, u odgovoru građanima istakao, da nema smisla da bude u koritu reka koje plave, jer šta god bude od hemijskih sastava time bi se proširilo na mnogo veći deo zemljišta.

CRKVU I GROBLJE U GORNJIM NEDELJICAMA STAVITI POD ZAŠTITU DRŽAVE,KAKO BI BILA ZAŠTIĆENA

„Došao sam da slušam i rešimo bar deo problema“

Nisam došao da držim bilo kakve govore, već da pričam sa meštanima o problemima I vidimo da li možemo da ih rešimo, poručio je Aleksandar Vučić.

Predsednik je, u obraćanju ispred porte crkve kazao da mu je drago što vidi ljude iz 12 sela i poručio da želi da čuje svaku njihovu primedbu, brigu.

Meštani doline Jadra govorili Vučiću o dilemama oko Rio Tinta, putevima, poslu…

Meštani doline Jadra, koji su se danas u Gornjim Nedeljicama okupili kako bi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarali o potencijalnoj eksploataciji rudnika u tom kraju i projektu Rio Tinta, preneli su mu da su protiv tog rudnika, jer su zabrinuti da bi on mogao da zagadi vodu i plodnu zemlju, od koje žive.

Brojna pitanja odnosila su se i na izgradnju puteva u zaseocima, problemima sa niskonaponskom mrežom, isplati zarada neisplaćenih iz 2004. godine.

U Adijentu i Mintu radiće 2.000 ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Gornjim Nedeljicama, u razgovoru sa meštanima sela jadarske doline, da će u fabrikama Adijent i Mint biti zaposleno oko 2.000 ljudi, da je država puno uložila u taj kraj i da će nastaviti da ulaže.

Vučić je kazao je Loznica pre bila uništena, da je ostala bez fabrike Viskoza, da su bile uništene i druge fabrike, kao i Banja Koviljača, putevi u lošem stanju.

Vučić u Gornjim Nedeljicama posetio domaćinstvo Rosić

Aleksandar Vučić posetu mestu Gornje Nedeljice započeo je obilaskom domaćinstva porodice Rosić.

Vučića je dočekao najstariji član domaćinstva, Živadin Rosić, koji je predsedniku pokazao gde je bilo bušenja u vezi sa projektom Rio Tinta, na mestu nedaleko od njegovog domaćinstva.

Predsednik posetio selo Korenita, razgovarao sa meštanima

Predsednik Srbije stigao je u dolinu Jadra i prvo posetio selo Korenita, gde je urađen novi put od 2,5 kilometara ka Terzićima, i započeo razgovor sa meštanima.

Vučić je pozvao mesto da u 15 sati dođe u crkvu u Gornjim Nedeljicama da ga tu pitaju sve što ih interesuje u vezi sa Rio Tintom i sve drugo što ih zanima.

Oni koji su brinuli neka znaju – stigli smo!

Za sve one koji su brinuli – stigli smo, poručio je Aleksandar Vučić povodom dolaska u jadarski kraj i razgovora sa građanima Korenite i drugih sela.

„Sada ostaje da civilizovano razgovaramo, a ne jezikom ulice i nasilja. Želimo da razgovaramo sa građanima koji misle drugačije. Ulica nikada neće voditi politiku Srbije!“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Kažu da će da me blokiraju, poneo sam vreću za spavanje

Naš posao nije da blokiramo mostove i ljude, već da gradimo mostove za ljude, izjavio je predsednik Srbije prilikom obilaska radova na mostu na Savi kod Šapca.

Vučić je rekao da je u tome razlika između „onih koji imaju viziju i vole svoju zemlju i onih drugih“.

Auto-put Ruma-Šabac otvaramo do polovine 2023.

Ceo auto-put Ruma-Šabac trebalo bi da otvorimo do polovine 2023.godine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na mostu na Savi kod Šapca.

„Ovde gradimo potpuno novi auto-put da bismo zaobišli sela, i sada će biti neuporedivo brže“, rekao je Vučić.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Marko Kovačević o demontaži Đukanovićevog režima

Niko nije ispoštovao Demokratski front u političkom smislu na pravi način, kazao je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević za TV Nikšić. - Prvi put kada je...

Ministarka pravde prisustvovala Svetoj liturgiji povodom dana Svetog Save

Ministarka Popović je čestitala dan Svetog Save svim građanima Srbije, a posebno učenicima, studentima, nastavnicima i profesorima, koji na poseban način obeležavaju ovaj praznik. BOGRAD...

“Ako hoćemo da izbegnemo rat…”

Proces pregovora o bezbednosnim garancijama je jedini način da se sadašnja situacija reši, a da biste izbegli rat morate pregovarati, izjavio je danas potpredsednik...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare