11.4 C
Belgrade
11.4 C
Belgrade
25, mart, 2023

Vučić: Priština će nastaviti svoj šou, lokalni izbori u oktobru su joj važniji od dijaloga

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da očekuje da predstavnici Prištine u Briselu nastave, kako je rekao, „svoj šou“, ističući da njih suštinski ne zanima dijalog, već pre svega lokalni izbori koje najavljuju na KiM za oktobar.

Vučić je uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu rekao za TV Pink rekao da nije teško pročitati iz izjava prištinskih zvaničnika, Aljbina Kurtija, Glauka Konjufce, Vjose Osmani, da već najavljuju raspisavanje lokalnih izbora za oktobar.

„Zanima ih pobeda na izborima i u skladu sa tim će se ponašati, kao da dijalog nije ni postojao. Tražiće da budu ravnopravna strana kao da smo dve države. Pošto je to nemoguće, mogu da saslušam, da se nasmejem na sve to“, rekao je Vučić.

Vučić je, međutim, istakao da postoje teme o izuzetnog značaja, koje će pokrenuti sutra, a to je tema nestalih osoba.

„Želim po prvi put da uđemo u detalje“, naglasio je Vučić.

Ponovio je da su važnost razgovora, uz primedbu da ljudi u Srbiji neretko sa nipodaštavanjem gledaju na sve to i očekuju da naš odgovor na sve bude – „ne i ne po svakom pitanju“.

„Da čekamo da se nešto desi u budućnosti i iz korena sve promeni, a to se neće desiti i zato i nisam pristalica zamrznutog konflikta“, rekao je Vučić.

Dodao je i da „postoje hiljade laži na dnevnom nivou“, da, tobož, neko treba da brani Srbiju od srpskog rukovodstva, jer će uraditi nešto protiv interesa zemlje.

„A, to govore oni koji su na najgrublji način razorili nacionalne i državne intrerse“, rekao je Vučić.

„Nikada nismo dobili odgovore na pitanja o nestalima“

Vučić je najavio u nastavku dijaloga pokrenuti pitanje nestalih, u nameri da se po prvi put uđe u detalje i suštinu tog problema, o kojem, kako kaže, Priština ne daje odgovore.

Istakao je da je Beograd uvek bio korektan po tom pitanju, jer je to pitanje civilizacijskog odnosa prema žrtvama – da nekome kažete gde mu leže najbliži, kako bi mogli da ih pokopaju.

Preneo je da je Beograd do sada od albanske strane dobio 21 zahtev i na svim tim lokacijama u centralnoj Srbiji su, kaže, iskopavanja izvršena.

„Na četiri mesta smo našli tela, poslednja grobnica je Kiževak, našli smo dvoje albanskih civila i još devet tela, ali ne znamo ko su ta lica i radimo DNK analize“, dodao je Vučić.

Sa druge strane, Beograd je poslao deset zahteva Prištini.

„Samo na jednoj lokaciji, Bunker, kod Đakovice, iskopano je i nađeno sedam tela i potvrđeno da je reč o porodici Šutaković – ocu, majci i troje dece, kao i dvoje članova porodice Petrović“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Beograd ima zahteve za još devet lokacija, ali Priština je uvek nalazila „neverovatne izgovore“ da to ne istraži.

Dodao je i da postoji velika grobnica u Prištini, u mrtvačnici se nalazi 350 različiti ostataka ili delova tela, što govori da je to više desetina tela, za koja veruje da su ubijeni Srbi.

„Ali, nikada nismo dobili odgovor na to pitanje. Verujem da ćemo u skladu sa međunarodnim pravnim principima, normama međunarodnim humanitarnim pravom, uspeti“, zaključio je Vučić.

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare