34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

Vraćanje imovine manastiru Dečani među uslovima za prijem Prištine u Savet Evrope

Nakon podnošenja prijave za članstvo u Savetu Evrope, tzv. Kosovo bi moralo da ispuni četiri uslova da bi aplikacija bila prihvaćena, među kojima je i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, piše Reporteri, pozivajući se na dokument u koji je, kako tvrdi, imao uvid.

U dokumentu se navodi da je vladi privremenih institucija u Prištini jasno dato do znanja da mora da preduzme korake u vezi sa onim što je u dokumentu navedeno, pre nego što aplikacija bude razmatrana u Savetu Evrope.

Ti zahtevi, kako se dodaje, odnose se na usvajanje zakona o verskim slobodama i zakona o kulturnom nasleđu u parlamentu, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Savet Evrope, prema pisanju Reporterija, zatražio je od tzv. Kosova dozvolu da Srpska pravoslavna crkva obnovi Crkvu svetog Nikole u Prizrenu, kao i da vlada u Prištini ispoštuje odluku ustavnog suda u Prištini u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani i da poštuje ustavna prava i posebne oblasti pod zaštitom u vezi sa izgradnjom puta do tog manastira.

Među uslovima je i izglasavanje Zakona o verskoj slobodi i kulturnom nasleđu u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Vlada privremenih prištinskih institucija, prema dokumentu, treba da uključi SPC u suštinsku i produktivnu diskusiju o zaslugama za članstvo u Unesku, a da istovremeno ispuni svoje obaveze prema SPC u skladu sa Ahtisarijevim planom i zakonom.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare