18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Vojska Srbije jača uz moćni raketni sistem „Tamnava“ – ispaljuje rakete i do 70 kilometara

Izvoz domaćeg višecevnog raketnog sistema „Tamnava“ u Grčku, ukoliko do njega dođe, mogao bi da bude ključni korak da se ovo sredstvo iz razvoja ubrzo nađe i u Vojsci Srbije.

Domaće oružane snage mogle bi posredno da budu najveći dobitnik u ovom eksportnom poslu, jer bi došle do raketa izuzetnih performansi i dometa.

Da je Grčka zainteresovana za srpsku „Tamnavu“ nedavno je objavila Balkanska bezbednosna mreža, domaći sajt specijalizovan za regionalna vojna pitanja. Iako zvanične potvrde još nema, Grci bi posle Kipra mogli da budu drugi strani korisnik ovog moćnog sredstva dometa do 70 kilometara. Višecevnom raketnom artiljerijom oni bi branili svoje udaljene ostrvske teritorije, što srpskim višecevnim lanserima daje velike šanse da se nađu pod plavo-belom zastavom.

Izvozni posao sa Kiprom, koji je za svoju Nacionalnu gardu kupio jednu bateriju višecevnih lansera, kao i aranžman sa Atinom, mogao bi biti presudna tačka da se određeni broj „Tamnava“ nađe i u našoj vojsci.

JEDNA CEV ZA DVE RAKETE

Lanseri „Tamnave“ koriste dva tipa raketa. Jedna je naslednica „Orkana“, koji je Vojnotehnički institut iz Žarkova. Nova raketa pod nazivom „jerina-2“ ima povećan domet od 70 kilometara. Na kraćim udaljenostimam uspešno može da gađa raketama G-2000 kalibra 122 mm dometa do 40 kilometara. Obe rakete su projekti firme „Edepro“, a valjevski „Krušik“ uveo je G-2000 u serijsku proizvodnju. „Jerina-2“ i dalje je projekat u razvoju.

„Tamnava“ je projekat domaćeg preduzeća „Jugoimport SDPR“, a zaokružena prototipska verzija ovog naoružanja predstavljena je javnosti na Sajmu naoružanja „Partner“ u Beogradu 2019. godine. Reč je o modularnom sistemu koji može da ispaljuje raketama dometa do 40 i do 70 kilometara. Važnu ulogu u procesu razvoja ovog sredstva ima i srpska kompanija „Edepro“ koja razvija projektile za raketnu artiljeriju ovog tipa.

Izvornovosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare