5.4 C
Belgrade
5.4 C
Belgrade
5, decembar, 2022

Vladimir Pavićević: Reforme čekaju Vladu nakon Krivokapićeve

Mali je broj aktera u crnogorskom društvu koji je pola godine rada Vlade Zdravka Krivokapića upotrebio kao povod da nešto kaže o dometima te Vlade. Opozicioni DPS Mila Đukanovića se suštinski više bavi rešavanjem sopstvenih problema nego pokušajima da oslabe Vladu. Krivokapić i njegovi ministri su bili tihi jer su se u prvih šest meseci pokazali kao neuspešni. A najveći broj građana Crne Gore se pozdravio sa šansama da će ova Vlada sprovesti reforme i čekaju period nakon sledećih izbora za novu i pravu reformsku priliku.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

DPS Mila Đukanovića je nakon poraza na parlamentarnim izborima prošle godine ušao u film sigurnih izbornih gubitnika. U martu ove godine razvlašćeni su u Nikšiću, a na izborima u Herceg Novom u maju postigli su najgori rezultat od kada ta stranka učestvuje na izborima u ovoj opštini. Uprkos pokušajima Mila Đukanovića da svoje partijske saborce ubedi u to da će uskoro sve biti po starom, rezultati na lokalnim izborima su signal da je realnost drugačija i da će u vremenu koje dolazi DPS u najboljem slučaju imati epizodnu ulogu u crnogorskoj politici.

Da je DPS u teškoj situaciji, govori i stanje u njihovom poslaničkom klubu, koji od starta ovog skupštinskog saziva funkcioniše kao krnji. Ima njihovih poslanika koji se u Skupštini skoro ni jednom nisu pojavili, a ima i onih koji su dolazili povremeno. Zanimljivo je da se odluka Milovog DPS iz sredine maja da napusti Skupštinu i da ne učestvuje u plenarnim skupštinskim zasedanjima niti u radu skupštinskih odbora u Crnoj Gori komentariše kao pokušaj da se od javnosti prikriju pukotine koje su u partiji sve veće.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

U taboru Zdravka Krivokapića takođe muk. Ni predsednik Vlade ni članovi te Vlade nisu pripremili nikakve posebne poruke za građane povodom šest meseci od njenog formiranja. Krivokapićevi “eksperti” su četiri meseca pisali budžet koji će u Skupštini biti usvojen tek nakon više od šest meseci rada Vlade. Klijentelistički sistem dubinske nepravde koji je trideset godina razvijan u crnogorskom društvu danas funkcioniše isto kao i pre 30. avgusta prošle godine. Jedina brana padu Krivokapićeve Vlade je sveže sećanje građana na vladavinu DPS i ideja da je i ovo mrcvarenje sa Zdravkom Krivokapićem bolje od svega što je zaostavština Đukanovićevog DPS-a.

Više je modela za izlaz iz krize Vlade, ali deluje da je Zdravko Krivokapić tako snažno prigrlio premijersku fotelju da će učiniti sve što je u njegovoj moći da, bez obzira na cenu, stvari ostanu nepromenjene. Rekonstrukcija Vlade se, uprkos Krivokapićevom protivljenju, čini kao najracionalniji politički potez u ovom momentu. Njome bi trebalo da se koriguju konstrukcione greške Vlade Zdravka Krivokapića i da se u Vladi obezbede mesta za političke autoritete iz Demokratskog fronta i drugih pobedničkih saveza, kao i za predstavnike stranaka nacionalnih zajednica.

Osim personalnih promena, rekonstrukcija bi trebalo da znači i promenu strukture Vlade. Četvororesorno ministarstvo na čijem je čelu Vesna Bratić je neracionalno rešenje koje samo po sebi znači odsustvo efikasnosti u oblastima koje to ministarsto pokriva. Dalje, nema člana Vlade koji ovih dana spas crnogorske ekonomije ne traži u predstojećoj turističkoj sezoni, a u Krivokapićevoj Vladi turizam nije poseban resor. S obzirom na važnost te oblasti za razvoj crnogorske ekonomije i društva u celini, resor turizma treba da bude izdvojen kao posebno ministarstvo. Ovo su neki od primera koji pokazuju da je promena strukture Vlade jednako važan element moguće rekonstrukcije kao što je i pitanje personalnih rešenja za pojedine oblasti.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ako želimo da budemo objektivni i da primereno i precizno govorimo o aktuelnim prilikama crnogorske politike, onda je jasno da je Zdravko Krivokapić propustio idealni reformski momenat koji je nastao razvlašćivanjem Milovog DPS-a na izborima. Sada se vidi da gospodin Krivokapić nije bio onaj izuzetni format političke ličnosti koji nam je bio potreban na čelu Vlade u post Đuanovićevskoj eri. Najveći broj građana se nada da Krivokapićeva Vlada neće napraviti preveliku štetu i čeka vreme nakon sledećih izbora kao novu priliku za reforme. Što pre ti izbori budu organizovani, to će biti bolje za sve građane Crne Gore.

Vladimir Pavićević, Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije

Beograd, 07.jun 2021.godine

 

Prilozi objavljeni u rubrici „kolumne“, odražavaju stavove autora, ne uvek i uredjivačku politiku portala Pobednik.rs

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U bazi „Jug“ održana obuka za štabne dužnosti u mirovnim operacijama

U bazi „Jug“ kod Bujanovca prethodne tri nedelje je realizovan međunarodni kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva...

Napad dronovima na dva aerodroma u Rusiji, poginula tri vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na aerodrome “Djagiljevo” i “Engels”. „Ujutro 5. decembra, kijevski režim je,...

Kina nastavlja “uzajamno korisnu” energetsku saradnju s Rusijom

Peking će nastaviti energetsku saradnju s Rusijom na bazi uzajamnog poštovanja i obostrane koristi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. Saopštenje je usledilo nakon...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare