24.5 C
Belgrade
24.1 C
Belgrade
5, jul, 2022

Vladika Sergije: Današnje sabranje je zalog da ćemo i u budućnosti biti jedno i biti zajedno

Obasjani neiskazanom radošću zajedno sa svima svetima i psalmopojcem Davidom kličemo u vjeri, ljubavi i nadi: Evo dana koji stvori Gospod da se radujemo i veselimo u njemu!

Vaša Svetosti, bogoljubivi arhijereji, poštovani i dragi gosti, narode Božji, otvorenog srca i sa širokom krajiškom dušom dočekujemo u ovaj topli junski dan Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija, naslednika Svetoga Save, baš ovde u ovom hramu koji je posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, koji nas i na ovaj način sabira svojim molitvama u mučeničkoj Krajini.

U ovom gradu koji nosi ime po kralju Petru Karađorđeviću, koji je tokom bosansko-hercegovačkog ustanka ratovao u ovim krajevima pod imenom Petar Mrkonjić, dočekujemo Patrijarha srpskog, braću episkope, ali i sve vas, dragi i voljeni narode Božji, koji niste žalili ni truda ni vremena da u ljubavi Hristovoj dođete i zajedno sa nama dočekate i pozdravite Njegovu Svetost.

Prije nepune četiri godine na ovom istom mjestu, o Ilindanu, predvođeni blaženopočivšim patrijarhom Irinejem sabrali smo se da osvetimo ovaj veličanstveni hram koji je našoj Crkvi podario naš verni brat Mladen Ivanović. Tada kao Mitropolit zagrebačko-ljubljanski bili ste sa nama i Vi, Vaša Svetosti. Danas Vas dočekujemo kao Patrijarha srpskog, kao onog koji je duhovni poglavar celokupnog srpskog naroda i naš uzor u svakoj vrlini. Znaju ovdašnji pravoslavni Srbi ko im je i zbog čega došao. Zato smo se i sabrali u ovolikom broju da Vam pokažemo da smo jedno u Hristu Isusu, da smo jedno sa našim slavnim i stradalnim precima, ali i da naše zajedničko okupljanje bude zalog da ćemo i u budućnosti biti jedno i biti zajedno.

U ovaj grad je prije 89 godina, sada već daleke 1933. godine, dolazio i Sveti vladika Nikolaj Velimirović, onaj koji nas i danas svojim delima privodi ka Hristu i Carstvu nebeskom. Kao što je taj dan ostao upamćen u knjizi narodnog sećanja tako će, vjerujemo, i ovaj sveti dan ostati zapisan u knjizi čija se slova ispisuju, Vaša Svetosti, srcem.

Vjera ovog naroda izdržala je brojna istorijska iskušenja. Dovoljno je videti slike ovog grada iz kasne jeseni 1995. godine, kada je ovo mjesto bilo samo jedna velika ratom razrušena i zapaljena kuća, i danas, nakon 27 godina, kada je ovaj grad postao ponos Republike Srpske, pa ćete spoznati da smo narod koji sa neuništivom verom može nadživeti sva ona nebrojena zla.

Vaša Svetosi, Vaš prvi dolazak u svojstvu predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve na područje Eparhije bihaćko-petrovačke i rimanjske predstavlja podstrek da nastavimo krsno-vaskrsni hod, da izdržimo sve što nas čeka u vremenu koje dolazi i kome hitamo u susret da bismo bili dostojni onih čije gene nosimo, čiju vjeru čuvamo i koje nikada ne zaboravljamo, jer ako njih zaboravimo sami sebe predajemo zaboravu.

Eparhija bihaćko-petrovačka i rmanjska postoji samo 32 godine, ali na drevnim temeljima koji sežu u hrišćansku prošlost više od petnaest vijekova, u nešto više od tri decenije formalnog postojanja doživela je, ova eparhija stradlnica, potpuno uništenje tokom kojeg je prognano više od 120 hiljada pravoslavnih Srba, a većina hramova i porodičnih domova su uništeni, zapaljeni ili teško oštećeni. Poslednje dvije decenije obnovljeno je sve ono što je uništeno, a izgrađeni su i potpuno novi hramovi, novi porodični domovi, mostovi, škole i sve ono što nam je bilo potrebno za život koji živimo. Eparhijske međe su proširene. Osnovani su novi manastiri. Zasijale su drevne svetinje, kao što je manastir Rmanj, koji će iduće jeseni potpuno obnovljen, ako Bog da, kao nikada u svojoj istoriji proslaviti 580 godina svoga postojanja. Vjerujemo, Vaša Svetosti, da će Vas i tada naša malenkost zajedno sa narodom Božjim ugostiti povodom jubileja najznačajnije svetinje naše eparhije.

Dolazite, Vaša Svetosti, u eparhiju gde su zasijali mučenici, ispovjednici i novomučenici, ovde prisutni, medljanski, rmanjski, garavički, bihaćki, livanjski, sanski i mnogi drugi znani i neznani. Njihove svete mošti jesu naš najtvrđi temelj, jer se već vijekoma zna da je krv hrićana sjeme Crkve. Danas smo ovde u Mrkonjić Gradu, a sutra u manastiru Glogovcu na Janjskom saboru. Danas i sutra smo u molitvama onih koji su nam predhodili, koji su nam do danas čuvali i sačuvali vjeru, svetinje i zavičaj. Zbog toga Vas pozdravljam, Vaša Svetosti, ne samo u ime nas koje danas očima vidite, već i u ime onih čije je prisustvi nevidljivo, ali koji su svagda pristni, jer njihovim svetim molitvama opstajemo i ostajemo u ovom skromnom kutku mučeničke i mnogonapaćene krajiške zemlje. Raduju se danas njihove duše Vašem dolasku, našoj međusobnoj ljubavi i zajedničkim naporima koje ulažemo da sačuvamo jedinstvo naše Crkve i našeg naroda.

Svetejši Vladiko, dobro nam došli i svagda nam dobro dolazili. Ovo je i Vaša eparhija, Vaš kraj i Vaš grad, jer ste Vi prvi među nama, naš brižni otac i naš voljeni brat. Neka bi Gosod dao ovaj Vaš dolazak u našu eparhiju bude samo prvi i jedan od mnogih. Uvek ćemo Vas sa radošću dočekivati baš kao danas, a na Vama je da se odzovete pozivu naše ljubavi i da nas zagrlite svojom pažnjom, brigom i arhipastirskim blagoslovima. Blagodareći Svetom ocu Savi na današnjem danu, još jedamput se zahvaljujem njegovom nasledniku, patrijahu Porfiriju, što nas je pohodio, ali i svima vama braćo arhijereji i dragi ljubljeni gosti, braćo i sestre, jer zajedno iz srca radosno kličemo: Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje! Vaša Svetosti, dobro nam došli i uvek nam u dobru dolazili.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Cena gasa u Evropi opet u usponu

Cena gasa u Evropi prvi put od 10. marta premašila je 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske berze ICE. Trgovanje fjučersima...

Košarkaši Srbije poraženi u Nišu od Belgije, Svetsko prvenstvo sve dalje

Srbija je u poslednjih pet minuta igre ušla sa 10 poena prednosti - 71:61, ali su naši košarkaši prokockali ogromno vođstvo i dozvolili gostima...

Istekao rok za podnošenje kandidatura za izbore u BiH

Rok za podnošenje lista sa imenima kandidata koji će učestvovati na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2. oktobra istekao je danas, potvrdili su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare