26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

Vlada Crne Gore odlučila da zamrzne 44 nekretnine 34 Ruska državljanina

Zvanična Podgorica zamrzla je 44 nekretnine 34 ruska državljanina u Crnoj Gori.

Ocenjujući da je akcija usmerena u skladu sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio da je ovim činom napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajini. Sankcije prema Moskvi podrazumevaju zamrzavanje imovine i ekonomskih resursa delu ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori, kao i zabranu rada ruskim provladinim medijima. Državne institucije u Podgorici još nisu zvanično saopštile imena spornih Rusa kojima je zaplenjena imovina u Crnoj Gori.

– Ovo je prvi u nizu koraka radi što efikasnijeg lociranja i zamrzavanja ruske imovine. Procedure, ne samo u Crnoj Gori nego i globalno, mogu biti predmet pravnog pokušaja osporavanja, ali mislim da one ne mogu biti uspešne – kazao je šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić, koji je stavio paraf na zabranu leta ruskog aviona iznad Crne Gore u kome je bio Lavrov.

– Mere su unisone, oruđa nacionalna, ali modeli su manje-više isti. Biće u svim pravnim državama mogućnosti i odbrane pojedinačnih prava, ali i celini to je način da se ako ne spreči, a onda uspori ruska agresija.

Pojedini mediji objavili su imena ruskih državljana za koje tvrde da su pod udarom sankcija zbog čega im je privremeno onemogućeno korišćenje imovine na teritoriji Crne Gore. Najmanje deset imena sa objavljenog spiska su identični imenima poslanika u državnoj Dumi Rusije ili visokopozicioniranim političarima. NJihova zaplenjena imovina nalazi se u Budvi, Bečićima, Herceg Novom i na Žabljaku. U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da su imena ruskih državljana u Crnu Goru stigla iz Evropske komisije.

PAO PROMET

ZBOG krize u odnosima Rusije i Ukrajine značajno je pao promet Aerodroma Tivat. U maju je registrovano samo 48.885 putnika na 803 „operacije poletanja i sletanja aviona“. Za pet meseci ove godine Aerodrom Tivat ostvario je promet od 110.847 putnika što je značajno slabiji rezultat u odnosu na minule sezone.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare