28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Visoki Dečani: Međuetnički odnosi zbog ponašanja kosovske vlasti nikad nisu bili gori

Iz manastira Visoki Dečani saopšteno je da međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine, i da kosovska vlada pokazuje nespremnost da sačuva mir i Srbe na Kosovu.

Na Tviteru manastira Visoki Dečani objavljeno je da je, usled oružane akcije kosovske policije, lako moglo doći do nereda, kao što se to desilo 17. marta 2004. godine kada je za dva dana spaljeno 30 srpskih crkava.

„Prethodne noći mnogi kosovski Srbi, monasi i monahinje u našim manastirima, molili su se za mir usred moguće oružane akcije kosovske policije, kao i mogućih nereda kosovskih Albanaca. U pogromu 2004. godine za dva dana 30 srpskih crkava spalili su albanski ekstremisti. Mir se mora sačuvati“, poručili su iz manastira.

Kako se dodaje, Vlada Kosova želi da nastavi sa politikom pretnje i diskriminacije prema Srbima na Kosovu.

„Sa povećanim brojem vandalizma nad srpskom pravoslavnom crkvom, nepoštovanjem sudskih odluka i vladavine prava, nespremnošću da pregovara sa Beogradom o posebnoj zaštiti kosovskih Srba, Vlada Kosova pokazuje da želi da nastavi sa politikom diktiraju pretnje i diskriminaciju“, istaknuto je iz Visokih Dečana.

Naglašava se da je provokativno ponašanje kosovske vlasti dovelo do toga da međuetnički odnosi na Kosovu budu na najgorem nivou u poslednje 23 godine.

„Međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine zbog provokativnog ponašanja vlasti kosovskih Albanaca koje može dovesti do direktne konfrontacije i potpunog kolapsa Kosovske mirovne misije. Ovo je poslednje što nekome treba u ovom trenutku“, naveli su iz manastira Visoki Dečani.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare