28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Vesna Dedić o novom romanu, lepoti i savetu budućim piscima

Književnica, novinarka, voditeljka, urednica i scenaristkinja Vesna Dedić (54) objavila je 15 knjiga, koje dišu ljubavlju i životom, a za „Novosti“ je otkrila po čemu se poslednji roman „Nemoj nikad da se vratiš“ razlikuje od ostalih, šta je to sloboda za nju, i šta je pokreće.

Dedićeva govori da je uvek na početku i da sve što radi doživljava kao novi početak.

– Ne kitim se ordenjem iz davno dobijenih bitaka jer više volim da smišljam sebi nove zadatke i ostvarujem želje sebi i drugima – rekla je Vesna za naš list.

Spisateljica zrači neodoljivom pokretačkom energijom, iza koje je odraz jake žene, a recept za optimizam je, kako kaže, biti dobronameran prema sebi i prema drugima:

– Loše namere gase sjaj u oku, ulivaju strah, a od straha ljudi beže.

Ističe da je njen pokretač bila želja da obezbedi sebi lep život.

– Uvek sam želela da sebi obezbedim lep život radeći isključivo ono što volim i ne petljajući se u stvari koje ne mogu sa lakoćom i mirom u duši i na savesti da obavim – naglasila je Vesna.

– Sloboda je kad živiš od posla koji voliš, deliš vreme sa ljudima koji su ti zanimljivi, kada imaš zdravlja toliko da možeš da pođeš peške i na kraj sveta, da se budiš sa kim ti hoćeš ili ni sa kim ako to nećeš. Što se tiče grešaka, najbitnije da se posle njih ne kaješ i da ih po hitnom postupku oprostiš sebi.

Vesnin stil pisanja je karakterističan, ispunjen ljubavlju, protkan istraživanjem. A po čemu se razlikuje roman „Nemoj nikad da se vratiš“ od prethodnih 14 knjiga, pitamo je.

– Možda samo zbog činjenice da sam kao pisac i kao žena malo mudrija i mnogo hrabrija – objašnjava Dedićeva, koja inspiraciju pronalazi u ljudima. – I inspiraciju i podstrek. Ja ni u slikarstvu ne volim mrtvu prirodu, geometrijske oblike i praznine. Uvek ću radije otići na vašar nego sama u neku šumu.

Pričajući o tome kako koristi svojih pet minuta, naglašava da je uspela da telo i um navikne na uživanje i kada žuri:

– Nemam ja tih pet minuta, ali sam uspela da svoje telo i um naviknem da uživaju i kada žurim. Na mom stolu uvek stoji rokovnik prepun obaveza, ali su velikim slovima svakog dana upisane i razonode.

A šta bi poručila onima koji žele da prate svoje snove, da objave svoju knjigu, pokrenu svoj biznis, prosto, žele da naprave iskorak, a imaju strah i nedoumice.

– Ne znam – iskrena je Dedićeva.

– Uvek sam bolje znala šta neću, nego što mi je bilo jasno šta hoću. To moje neću me je milion puta dovelo do nekih rešenja. Možda jedini savet je da nikako ne pristaju da budu žrtve bilo koga i bilo čega. Taj nepristanak je uvek dobar početak.

TAJNA LEPOTE SU OSMEH I ZDRAVLJE

Kao odgovor na pitanje koji je ključ njene lepote, Vesna je poručila da su to osmeh i zdravlje onih sa kojima deli život i činjenica da je oni obožavaju:

– Ne vidim ja sebe kao neku lepoticu, ali se trudim da mi godine ne smetaju u ispunjavanju privatnih i poslovnih želja. Ključ onoga što nazivate mojom lepotom je u činjenici da su moji najmiliji zdravi, nasmejani i da me obožavaju. Naravno da pazim kako se hranim, da vežbam, da idem na razne tretmane protiv starenja, ali sve to bi bilo besmisleno i uzaludno da me ne vole i ne poštuju oni koje ja volim.

Izvornovosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare