13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Vernici slave Todorovu subotu, prema izreci danas saznajemo kakva će biti godina

Danas je Todorova subota, prva subota Vaskršnjeg posta. Slavi se i kao krsna slava, a za svetog Teodora, narodski Todora, veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja.

Sveti Teodor Tiron, po narodnom Todor, bio je vojnik koji je odbio da učestvuje u progonu hrišćana – čak je javno priznao hrišćansku veru, zbog čega je mučen i na kraju živ bačen.

Običaj je da se prve subote u velikom postu sprema koljivo, odnosno žito, kao spomen na veliko čudo kojim je sveti Teodor Tiron sačuvao i spasao hrišćanski narod od naredbe cara Julijana da hranu sa pijace tajno pospe krvlju.

Ali, u snu, javio se Teodor Tiron tadašnjem arhijereju i reče mu da narod koji se pridržava Velikog posta jede samo koljivo sa medom.

U spomen na Todora i taj dan, crkva kuva tzv. Todorovo žito koje se uoči prve nedelje Velikog posta osvećuje i deli vernicima.

Na Todoricu, kako se još naziva ovaj dan, u crkvu odlaze da se ispovede i pričeste deca, stari, bolesni, odnosno oni koji ne mogu da izdrže dugotrajni post.

Još se ponegde organizuju trke konja, koji se danas ne prežu, već samo jašu.

Veruje se da svetac može da izleči od padavice, kao i da na ovaj dan uzjaše konja i odlazi da dovede leto.

Predviđa se i vreme, po izreci: kakva Todorica, takva godinica.

Slavi se i kao krsna slava.

IzvorRts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare