29.6 C
Belgrade
29.6 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Vernici danas obeležavaju Svetog apostola Akilu i prepodobnog Nikodima

Sprska pravoslavna crkva praznuje ih 27. jula

Akila je bio jedan od sedamdeset apostola, učenik apostola Pavla, zajedno sa svojom suprugom Prisilom bio mu je veliki pomoćmik u propovedanju Jevanđelja.

Jevrejin poreklom iz Ponta, on je živeo u Rimu sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car Klaudija 52. godine protero i naselio u Korint.[1] Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je je kristio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže: pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila sdomašnjom crkvom svojom (Kor 16, 9). Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje: pozdravite Priskilu i Akilu, pomćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu (Rim 16, 3–4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa svetim Timotejem. Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: pozdravi Priskilu i Akilu (Druga Timoteju 4, 19).

Tokom progona cara Nerona i povukao se Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Prisilom, gde su oboje završili mučeničkom smrću.

Nikodim je biblijska ličnost, jevrejski sveštenik (farisej) i član sinedriona koji je poslan da prouči Isusovu nauku.

Nakon nezadovoljstva prvosveštenika i fariseja što nije Isusa priveo k njima, on je otvoreno ustao protiv njih (Jovan VII, 32, 45 — 53). Posle stradanja i Hristove smrti, pomogao je Josifu Arimatejeskom pri skidanju Hristovog tijela sa krsta i pogrebenja (Jovan XIX, 38 — 42). Po crkvenom predanju primio je krštenje od apostolâ. Judeji su ga udaljili iz sinedriona i Jerusalima. Potom je živeo u domu svog rođaka Gamalila izvan Jerusalima, gde je i skončao.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kurti opet provocira pred odlazak u Brisel, ali poruka predsednika Vučića je jasna: Nećemo se odreći svojih prava!

Kurti tvrdi da dogovor zavisi od Beograda, jer je prištinska strana, prema njegovim rečima, "spremna i nepokolebljiva za međusobno priznanje" Premijer lažne države Kosovo Aljbin...

AMSS upozorava vozače: Budite oprezni, ima puno divljih šlep službi na putevima

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas vozače da se svake sezone na putevima pojavljuju divlje šlep-službe, koje se lažno predstavljaju kao saradnici AMSS-a...

Brnabić: Činimo sve da pomognemo poljoprivrednicima!

Premijerka Ana Brnabić poručila je poljoprivrednicima da je spremna, pošto se nalazi u Novom Sadu da se ponovo vidi sa ratarima koji su blokirali...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare