13.4 C
Belgrade
12.9 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Valentin Incko podneo ostavku. Dodik: To je blef

EPA/SRDJAN SUKI

Ove informacije potvrđene su u OHR-u. Ostavka stupa na snagu 1. avgusta, kada će novi visoki predstavnik stupiti na dužnost, a to će biti Nemac Kristijan Šmit.

„Ambasadori država članica Upravnog odbora PIC-a danas su u Sarajevu zvanično imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mesto predložila Nemačka“, rekao je OHR.

usija je bila protiv ove odluke.

OHR će sada obavestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a. Do sada je Savet bezbednosti UN potvrdio imenovanje novog visokog predstavnika.

Kako pišu mediji, Valentin Incko, Austrijanac koji je 12 godina služio u BiH napustiće zemlju. Njegov mandat obeležila je uglavnom ne previše aktivna politika u pogledu nametanja rešenja. Nije imao ni veliku međunarodnu podršku da bi bio aktivniji, pa je Incko svoj posao uglavnom obavljao prateći situaciju i podnoseći izveštaje.

S druge strane, sve je više poziva za ukidanje funkcije visokog predstavnika, što je, pre svega, zahtev SNSD-a.

 

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Dodik: Inckova ostavka je blef međunarodne zajednice

Ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka blef je međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi, izjavio je danas u Beogradu srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

„On je podneo ostavku u nameri da se provuče (Kristijan) Šmit i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom“, rekao je Dodik u Beogradu na tribini pod nazivom „Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH“.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zameniku visokog predstavnika, već je to veštački napravljemo imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska“, naveo je Dodik.

On je naglasio da je samo Karl Bilt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Savet za implemetaciju mira to nešto usaglasio i predao Savetu bezbjednosti. „Čak ni Kristijana Švarc Šilinga nije potvrdio Savet bezbednosti a kaže se da usaglašen predlog utvrđuje Savet bezbednosti“, rekao je Dodik i dodao da će se videti šta će biti na Savetu bezbednosti i da Srpska ima neka uveravanja. Prema njegovim rečima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, verovatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opozaciju stave na svoju stranu.

„I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana“, naveo je Dodik. Republika Srpska je strana, ali da „oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promene Ustav“, kaže Dodik.

„Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština“, jasan je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare