12 C
Belgrade
12 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Ustoličenje Episkopa šabačkog g. Jeroteja

Njegova Svetst Patrijarh srpski g. Porfirije obaviće 18. septembra 2022. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji koju će služiti u Sabornom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, svečani čin ustoličenja izabranog Episkopa šabačkog g. Jeroteja.

Svetu Liturgiju sa početkom u 9 časova zajedno sa patrijarhom Porfirijem služiće više arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

Vladika Jerotej (svetovno Nikola Petrović) rođen je 15. avgusta 1971. godine u Sremskoj Mitrovici, od oca Jovana i majke Ljubice. Osnovnu školu je završio u Mačvanskoj Mitrovici, a gimnaziju u Sremskoj Mitrovici. Elektrotehnički fakultet u Beogradu upisuje 1990. godine. Završio je Višu elektrotehničku školu u Beogradu 1997. godine. Nakon odsluženja vojnog roka 1998. godine pristupio je bratstvu manastira Svetih Arhangela u Kovilju. Naredne 1999. godine, kao poslušnik manastira Svetih Arhangela, upisao se na Bogoslovski fakultet Srpske Pravoslavne Crkve. Za vreme studija je primio monaški postrig, 21. novembra 2003. godine, od strane Episkopa bačkog g. Irineja, dobivši monaško ime Jerotej. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve 2009. godine, a zatim, sa blagoslovom Episkopa bačkog g. Irineja, odlazi u Atinu na učenje grčkog jezika i muzičko usavršavanje.

U Atini je dve godine izučavao crkvenu muziku i 2011. godine stekao diplomu Crkvenog pojca na Atinskom konzervatorijumu u klasi prof. Likurga Angelopulosa, arhon protopsalta Velike Crkve u Konstantinopolju. Diplomu učitelja crkvene muzike stekao je 2011. godine u Školi crkvene muzike Atinske Arhiepiskopije pri hramu Životvornog Istočnika u Atini u klasi prof. Konstantina Angelidisa. Iste godine upisao se na poslediplomske studije iz crkvene muzike kod prof. dr Georgija Konstantinua u Školi vizantijske muzike Sveštene Mitropolije Nikeje u Atini, koje je uspešno okončao 2013. godine. Istovremeno sa poslediplomskim studijama iz crkvene muzike upisao se 2011. godine na doktorske studije Bogoslovskog fakulteta Srpske Pravoslavne Crkve.

U čin jerođakona rukopoložio ga je Episkop jegarski g. Porfirije (sadašnji Patrijarh srpski) 29. juna 2014. godine, a u čin jeromonaha Episkop bački g. Irinej 9. decembra 2018. godine. Sa blagoslovom Episkopa bačkog g. Irineja, 2011. godine je pokrenuo Školu crkvenog pojanja Sveti Jovan Damaskin pri Crkvenoj opštini novosadskoj, u kojoj je predavao predmete Crkveno pojanje i Istorija crkvene muzike po uzoru na slične škole u Grčkoj.

Na redovnom zasedanju Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, održanom od 24. do 29. maja 2021. godine, izabran je za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkop toplički. Uspešno je obavljao dužnost predsednika Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora održanog u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maja 2022. godine izabran za Episkopa šabačkog.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Rat u Ukrajini: Sprema se ključna bitka?

Poslednjih dana ukrajinske snage su postigle značajne uspehe na dva odvojena fronta. Oni su ponovo zauzeli delove teritorije na istoku i probili linije fronta na...

Meksiko: U napadu bande ubijen gradonačelnik San Migel Totolapana i još 17 ljudi

Naoružani napadači ubili su gradonačelnika, njegovog oca i još 16 ljudi u saveznoj državi Gerero na jugu Meksika, saopštile su vlasti, prenosi AP. Tužilaštvo je...

Šalenberg: Ako ne preduzmemeo neke mere, novi talas migracije biće gori od 2015.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg upozorio je, pred današnji sastanak u Beogradu, da ako se pod hitno ne preduzmu mere, naredni talas migracije...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare