28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Uspeh mladih matematičara na 63. Međunarodnoj olimpijadi

Još jednom su naši mladi matematičari dokazali da su među najboljima na svetu.

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 9. do 16. jula održana u Oslu, gimnazijalci iz Srbije osvojili su četiri medalje.

Srebrne medalje dobili su Gvozdena Lapčević i Mateja Vukelić iz Matematičke gimnazije, dok su bronzane „zaradili“ Milan Gelić iz te škole i Andrija Živadinović iz niške gimnazije „Svetozar Marković“. Pohvalama su nagrađeni Aleksandar Višnjić i Vukašin Pantelić, takođe, učenici Matematičke gimnazije.

Na takmičenju u Oslu učestvovalo je 589 učenika iz 104 zemlje, a pripreme naših takmičara organizovalo je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Lideri ekipe naših „olimpijaca“ bili su njihove starije kolege, univerzitetski profesori dr Vladimir Baltić i dr Miljan Knežević.

Sjajni rezultati koji su postignuti plod su dugogodišnjeg rada i zalaganja, kako samih učenika, tako i njihovih profesora, kažu u Društvu matematičara Srbije.

Najviše medalja i pohvala, i ovog puta, osvojili su đaci beogradske Matematičke gimnazije, jedine škole u Srbiji koja je specijalizovana za rad sa decom nadarenom za prirodne nauke. Kroz gotovo šest decenija dugu istoriju ove škole, njeni učenici su samo na međunarodnim olimpijadama i balkanijadama iz matematike, fizike, informatike, hemije, astronomije i astrofizike, osvojili skoro više od šest stotina medalja.

Podsetimo, Teodor fon Burg je najbolji takmičar ne samo u istoriji škole, već čovek koji je 2011. poneo svetsku titulu najboljeg takmičara iz matematike svih vremena. To je zaslužio osvojivši četiri zlatne medalje na međunarodnim takmičenjima iz matematike, ali i jedno srebro i jednu bronzu kao dečak. Danas je drugi u svetu. Titulu najbolje takmičarke na svetu je 2019. ponela je Jelena Ivančić, koja je iste godine takođe osvojila zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike. Ivančićeva je 2017. osvojila i zlatnu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke.

Uzor slične škole u SSSR

Matematička gimnazija osnovana je po ideji matematičara Milice i Vojina Dajovića, koji su osmislili program i postali prvi profesori. Uzor su, kako navodi, bile slične škole u Sovjetskom Savezu, u kojima su se po naprednom programu izučavale matematika i fizika. Osnivanje škole finansirao je Grad Beograd na čijem je čelu tada bio Branko Pešić, jedan od omiljenih gradonačelnika u istoriji prestonice.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare