5.8 C
Belgrade
5.8 C
Belgrade
6, decembar, 2022

Uoči sutrašnje posete Kosovu grčki ministar razgovarao s Lajčakom

Uoči svoje sutrašnje posete Kosovu, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas telefonom razgovarao sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

„Razgovarali smo o najnovijim događajima na Zapadnom Balkanu“, napisao je prošle noći Dendijas na Tviteru.

Na Kosovu je prošlog vikenda objavljeno da će se sutra, u petak, Dendijas u Prištini sastati sa šeficom kosovske diplomatije Donikom Gervala Švarc.

Grčka je jedna od pet država Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, medjutim, zvanična Atina je najavila da će pomagati Kosovu da dobije liberalizaciju viznog režima za putovanja u EU.

Kosovo i Grčka su u poslenje vreme pojačali ekonomsku saradnju, tako da je aprila u organizaciji njihovih ministarstava spoljnih poslova održan i treći zajednički ekonomski forum, o eneregtici.

U Grčkoj je ove nedelje objavljeno da je Atina poručila Beogradu da neće priznati nezavisnost Kosova, već da se, kako kažu izvori Ministarstva spoljnih poslova Grčke, „njen odnos prema Kosovu ne menja, već Kosovo nadograđuje svoje prisustvo u Grčkoj“.

To je objavljeno pošto je, kako je preneto, „srpska strana izjavila da će Grčka nadograditi svoje prisustvo na Kosovu“ gde Grčka nema ambasadu jer Kosovu ne priznaje status nezavisne države.

Međutim, u Atini je preneto da provladini albanski list „Tema“ tvrdi da postoje naznake da bi Grčka mogla da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, istovremeno navodeći da su SAD povećale pritisak na Atinu da to učini.

Navodno je moguće priznanje od strane Grčke deo francuskog predloga kojim se predlaže stvaranje autonomne pokrajine u severnom delu Kosova, sa srpskim stanovništvom.

U Atini je objavljeno da srpski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, pišu da je američki predsednik Džozef Bajden pojačao pritisak na grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i da od njega „Vašington zahteva priznavanje Kosova pre no što (ponovo) počne dijalog Beograda i Prištine“ što je planirano za jun.

U slučaju da Grčka prizna Kosovo, tvrde albanske novine, njen primer mogu slediti i ostale četiri zemlje EU koje ga nisu priznale.

Takav scenario, međutim, prema grčkim diplomatskim krugovima, smatra se malo verovatnim, s obzirom na to da Španija insistira na politici nepriznavanja Kosova zbog svoje Katalonije i Baskije, a Grčka i Kipar zbog podeljenosti tog ostrva.

Grčka je intenzivirala diplomatsku aktivnost prema Kosovu, piše albanski list i zaključuje da Atina u potpunosti podržava dijalog Srbija-Kosovo uz posredovanje EU, ali podržava i pristupanje Kosova međunarodnim organizacijama i zalaže se za liberalizaciju viznog režima EU za građane Kosova.

 

 

agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini

Mađarska je danas blokirala odluku o paketu pomoći Ukrajini u vrednosti od 18 milijardi evra i tako primorala Evropsku komisiju i EU da traže...

Deklaracija iz Tirane: EU opredeljena presprektivi članstva Zapadnog Balkana u Uniji

Lideri Evropske unije i džava članica potvrdili su danas u Deklaraciji iz Tirane potpunu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i...

Patrijaraške stipendije studentima završnih godina fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka je i ove godine raspisala konkurs za dodelu godišnjih stipendija studentima završnih godina redovnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare