36.2 C
Belgrade
36.2 C
Belgrade
1, jul, 2022

Univerzitet u Kragujevcu među najboljima na svetu u oblasti kliničke medicine

Treću godinu zaredom Univerzitet u Kragujevcu rangiran je na Šangajskoj listi u oblasti kliničke medicine. Istraživači Fakulteta medicinskih nauka uspeli su da sačuvaju mesto na prestižnoj akademskoj listi i svojim naučnim radovima obezbede poziciju između 201. i 300. mesta.

Među 1.000 najbolje rangiranih visokoškolskih ustanova iz celog sveta, kragujevački Fakultet medicinskih nauka. Naučni radovi profesora i istraživača tog fakulteta, objavljeni u međunarodnim časopisma, treći put su ga svrstale u prestižno naučno društvo.

„Što znači da sve ono što mi ispitujemo, istražujemo u bazičnoj medicini, možemo da sutra primenimo u budućnosti i na praksu, u klinici, na pacijentima“, navodi doc. dr Nevena Jeremić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

U medicinskim laboratorijama svakodnevno se obavljaju istraživanja i ogledi. Iz njih je proisteklo oko 200 naučnih radova, citiranih u stručnim časopisima.

Za rangiranje na Šangajskoj listi, kriterijumi su i predavači, dobitnici Nobelove nagrade, kao i strani studenti. Zato je nedavno akreditovan studijski program farmacije na engleskom jeziku.

„Tako da sam siguran da ćemo to uraditi u narednom periodu i za integrisane akademske studije medicine, možda i za Visoku školu i na taj način povećati broj i regionalni uticaj“, navodi prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Stalno ulaganje Fakulteta medicinskih nauka u kvalitet i znanje, prepoznato je i visoko vrednovano u naučnom svetu. Na Fakultetu planiraju nova istraživanja i učešće u što većem broju međunarodnih projekata, sa ciljem da se, pored kliničke medicine, na Šangajskoj listi nađu i druge oblasti.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

U SANU održana akademija povodom 100. rođendana Dejana Medakovića

Predsednik SANU Vladimir Kostić istakao je da se pored rođendana srpskog istoričara umetnosti navršava i pola veka od kako je on 1972. godine bio...

Peter Sijarto: Sramota što BiH nije dodeljen status kandidata

"Mi u Mađarskoj smatramo da je sramota Brisela što je ovoliko usporen ovaj proces i da nije u redu odluka Saveta Evrope što Bosni...

Aleksandar Gruško: Prijem Finske i Švedske u NATO komplikuje situaciju

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova istakao je da bi prijem ove dve zemlje dodatno zakomplikovao trenutnu situaciju. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare