8.6 C
Belgrade
8.6 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Ukrajini hitno potrebni tenkovi, Zapad odugovlači sa isporukom

Kijev hitno traži isporuku modernih tenkova, što bi pomoglo ukrajinskim snagama da brže napreduju na severoistoku zemlje i povrate više teritorija, ali Zapad odugovlači, prenosi Politiko pozivajući se na izvore upoznate sa ovom temom.

Tenkovi su se našli na vrhu liste želja Kijeva u trenutku kada Ukrajina postiže napredak u istočnom regionu Donbasa u okolnostima šokantnog ruskog kolapsa ovog meseca, navodi Politiko, prenosi Tanjug.

Zahtev je ove nedelje dobio novu hitnost nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio da će mobilisati dodatnih 300.000 vojnika za borbu u Ukrajini, što ovaj sukob vodi u novu eskalaciju.

Moderniji američki tenkovi M-1 abrams i oni nemačke proizvodnje leopard, predstavljali bi snažan udarac koji bi mogao da pomogne ukrajinskim snagama da povrate i zadrže više teritorije, u poređenju sa starim tenkovima iz sovjetske ere kojima trenutno raspolažu, kažu stručnjaci i ukrajinski savetnici koji su govorili za Politiko.

Ali najviši zvaničnici nacionalne bezbednosti u SAD i Nemačkoj oklevaju sa ovom isporukom, delom i zbog izazova u vezi sa obukom i logistikom, prema američkim zvaničnicima, ukrajinskim savetnicima i saradnicima Kongresa, navodi Politiko.

M-1 abrams su, na primer, potpuno drugačiji sistem od tenkova iz sovjetske ere koje Ukrajina trenutno koristi, i zahtevaju složenije održavanje i logističku podršku.

– Prilično je velika prepreka da se u Ukrajini nađu ne samo tenkovi proizvedeni u SAD, već i delovi za njihovo održavanje. Ne želite da im date nešto što će se pokvariti i ostati bez goriva… – rekao je jedan američki zvaničnik, koji je, kao i ostali, govorio za Politiko pod uslovom da mu se ne otkrije identitet.

Za direktnu borbu, leopard tenkovi bi mogli biti bolji izbor jer su slični onima koje Ukrajina već koristi i zahtevaju manje goriva od abramsa, izjavio je zvaničnik.

Međutim, Nemačka je u više navrata odbijala ukrajinski zahtev za tenkove, a ministarka odbrane Kristin Lambreht je nedavno rekla da se Berlin dogovorio sa partnerima u NATO-u da ne preduzimaju takvu akciju “jednostrano”.

Ova debata o tenkovima je najnovije neslaganje oko naoružanja koje imaju Zapad i Ukrajina.

Na svakom koraku, SAD su oklevale mesecima pre nego što su obezbedile određeno oružje, prvo protivvazdušne rakete stinger, a kasnije i artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti himars, zabrinute su da će to biti “crvena linija” koja rizikuje da isprovocira Rusiju u novu eskalaciju, navodi Politiko.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Šolc veruje da je moguća izgradnja gasovoda preko Pirineja

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da nema utisak da je Francuska odbacila izgradnju gasovoda preko Pirineja i izrazio "čvrsto uverenje" da je Evropi...

Petković: Odluka o preregistraciji protivpravna

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je odluka takozvane vlade u Prištini da ukine srpske registarske oznake protivpravna i suprotna sporazumima...

Predsednik Vučić iznenadjen novim odlukama EU

Predsednik Vučić će danas u Pragu na samitu Evropske političke zajednice svojim sagovornicima iz EU direktno reći da je ovo strašan skandal! Posle ne...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare