8.6 C
Belgrade
8.6 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Ukrajinci imaju samo dva puta za rešavanje sukoba u Donbasu – jedan je rat sa Rusijom!

Ukrajina ima samo dve opcije za rešavanje situacije u Donbasu, izjavio je savetnik delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič.

Prema njegovim rečima  moguće je ili započeti direktan sukob sa Moskvom ili se osloniti na diplomatsko rešenje tog pitanja.

– Zasad imamo dve glavne mogućnosti: otvoreni sukob sa Rusijom ili zadržavanje političko-diplomatskog kursa rešavanja situacije, čak i ukoliko je njegov koeficijent korisnog dejstva 0,001 odsto. Ja ne vidim treću opciju, rekao je Arestovič za televiziju „Ukrajina 24“.

Kako je dodao, normandijski format i Minski sporazumi ostaju „jedini prihvatljivi“ scenariji u aktuelnoj situaciji. Pritom je istakao da Kijev ne može sebi dozvoliti takvu vrstu igre da „odbaci“ te sporazume i stvara nešto novo.

Nedavno je ukrajinska diverziona grupa izvela napad na posmatrački punkt Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike i tom prilikom ubijeno je pet ustanika. Šef samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je da je diverziju odobrilo i isplaniralo rukovodstvo Ukrajine uoči sastanka predsednika Rusije i SAD.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu. Prema poslednjim podacima UN-a u sukobu je stradalo preko 13.000 ljudi.

(Sputnjik)

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

EU uvela sankcije Srbiji na rusku naftu

    Države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija...

Kremlj: Lažna je vest da Putin danas menja status operacije

Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno ne planira obraćanje naciji o preformulisanju "ciljeva specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov,...

Blinken: Severna Koreja rizikuje još veću osudu međunarodne zajednice

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas da Severna Koreja rizikuje još veću osudu i izolaciju međunarodne zajednice ukoliko nastavi sa provokacijama, pošto...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare