-1.8 C
Belgrade
-1.8 C
Belgrade
5, februar, 2023

Ukrajinci imaju samo dva puta za rešavanje sukoba u Donbasu – jedan je rat sa Rusijom!

Ukrajina ima samo dve opcije za rešavanje situacije u Donbasu, izjavio je savetnik delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič.

Prema njegovim rečima  moguće je ili započeti direktan sukob sa Moskvom ili se osloniti na diplomatsko rešenje tog pitanja.

– Zasad imamo dve glavne mogućnosti: otvoreni sukob sa Rusijom ili zadržavanje političko-diplomatskog kursa rešavanja situacije, čak i ukoliko je njegov koeficijent korisnog dejstva 0,001 odsto. Ja ne vidim treću opciju, rekao je Arestovič za televiziju „Ukrajina 24“.

Kako je dodao, normandijski format i Minski sporazumi ostaju „jedini prihvatljivi“ scenariji u aktuelnoj situaciji. Pritom je istakao da Kijev ne može sebi dozvoliti takvu vrstu igre da „odbaci“ te sporazume i stvara nešto novo.

Nedavno je ukrajinska diverziona grupa izvela napad na posmatrački punkt Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike i tom prilikom ubijeno je pet ustanika. Šef samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je da je diverziju odobrilo i isplaniralo rukovodstvo Ukrajine uoči sastanka predsednika Rusije i SAD.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu. Prema poslednjim podacima UN-a u sukobu je stradalo preko 13.000 ljudi.

(Sputnjik)

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Aleksija Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na...

Papa Franja završio posetu Južnom Sudanu poručivši: Odbacite „slepi bes nasilja“

Papa Franja završio je danas posetu Južnom Sudanu i na rastanku pozvao ljude ove zemlje da steknu imunitet na "otrov mržnje", da bi nakon...

Preminuo bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf

Bivši predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, nakon duže bolesti preminuo je u 80. godini u bolnici u Dubaiju, gde je od 2016. godine živeo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare