19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Udar na najveću svetsku kompaniju za preradu mesa

Na najveću svetsku kompaniju za preradu mesa JBS izveden je sajber napad koji je poremetio proizvodnju mesa u SAD, Kanadi i Australiji i primorao mnoge radnike da ostanu kod kuće.

Napad se dogodio u nedelju i bio je usmeren na servere kompanije u Severnoj Americi i Australiji, navodi se u saopštenju američkog ogranka JBS-a.

Kompanija je pojasnila da njeni rezervni serveri nisu pogođeni, a stručnjaci su pokušali da povrate sistem u funkciju što je pre moguće. Iz kompanije su dodali da nema dokaza da su podaci o kupcima, dobavljačima ili zaposlenima bili ugroženi.

Australijska radiodifuzna korporacija (Ej-Bi-Si) je izvestila da su u državi Kvinslend otkazane brojne isporuke stoke, zbog čega su kamioni natovareni govedima morali da se vrate.

Prema izvorima australijske televizije, mesare će biti zatvorene na neodređeno vreme.

Endru Foden, šef australijskog Sindikata zaposlenih u mesnoj industriji u Tasmaniji rekao je da su hiljade radnika u mesnoprerađivačkoj industriji širom zemlje poslati kućama zbog hakovanja.

JBS ima 47 objekata i zapošljava oko 11.000 ljudi u Australiji, navodi AP.

Izvršni direktor JBS Australije Brent Istvud rekao je u nedelju za „Bif central“ da ne može da kaže koliko će trajati prekid poslovanja kompanije.

Savezni ministar poljoprivrede Dejvid Litlpraud rekao je za Ej-Bi-Si Radio da je vlada blisko sarađivala sa JBS-om i da je prerano reći da li je kompanija za pakovanje mesa pogođena rensomver napadom.

Rensomver je tip štetnog softvera koji je osmišljen tako da blokira pristup kompjuterskom sistemu. Hakeri onda zatraže otkup – obično u kriptovaluti – u zamenu za povratak pristupa.

Šteta je naneta i ograncima kompanije JBS u SAD i Kanadi, prenosi RT.

Podsetimo, početkom maja izveden je sajber napad na najveća američku kompaniju za prenos prerađene nafte u SAD „Kolonijal pajplajn“ što je izazvalo velike probleme širom te zemlje.

 

sputniknews.com

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare