23 C
Belgrade
23 C
Belgrade
1, jul, 2022

Udar na najveću svetsku kompaniju za preradu mesa

Na najveću svetsku kompaniju za preradu mesa JBS izveden je sajber napad koji je poremetio proizvodnju mesa u SAD, Kanadi i Australiji i primorao mnoge radnike da ostanu kod kuće.

Napad se dogodio u nedelju i bio je usmeren na servere kompanije u Severnoj Americi i Australiji, navodi se u saopštenju američkog ogranka JBS-a.

Kompanija je pojasnila da njeni rezervni serveri nisu pogođeni, a stručnjaci su pokušali da povrate sistem u funkciju što je pre moguće. Iz kompanije su dodali da nema dokaza da su podaci o kupcima, dobavljačima ili zaposlenima bili ugroženi.

Australijska radiodifuzna korporacija (Ej-Bi-Si) je izvestila da su u državi Kvinslend otkazane brojne isporuke stoke, zbog čega su kamioni natovareni govedima morali da se vrate.

Prema izvorima australijske televizije, mesare će biti zatvorene na neodređeno vreme.

Endru Foden, šef australijskog Sindikata zaposlenih u mesnoj industriji u Tasmaniji rekao je da su hiljade radnika u mesnoprerađivačkoj industriji širom zemlje poslati kućama zbog hakovanja.

JBS ima 47 objekata i zapošljava oko 11.000 ljudi u Australiji, navodi AP.

Izvršni direktor JBS Australije Brent Istvud rekao je u nedelju za „Bif central“ da ne može da kaže koliko će trajati prekid poslovanja kompanije.

Savezni ministar poljoprivrede Dejvid Litlpraud rekao je za Ej-Bi-Si Radio da je vlada blisko sarađivala sa JBS-om i da je prerano reći da li je kompanija za pakovanje mesa pogođena rensomver napadom.

Rensomver je tip štetnog softvera koji je osmišljen tako da blokira pristup kompjuterskom sistemu. Hakeri onda zatraže otkup – obično u kriptovaluti – u zamenu za povratak pristupa.

Šteta je naneta i ograncima kompanije JBS u SAD i Kanadi, prenosi RT.

Podsetimo, početkom maja izveden je sajber napad na najveća američku kompaniju za prenos prerađene nafte u SAD „Kolonijal pajplajn“ što je izazvalo velike probleme širom te zemlje.

 

sputniknews.com

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Koalicija Albanaca doline osvojila većinu glasova na biračkom mestu broj 6

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu najveći broj glasova na ponovljenom biranju za parlamentarne izbore je osvojila Koalicija Albanaca doline. Od ukupno 1089...

Razgovor patrijarha Porfirija i premijera Abazovića

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 30. juna 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Dritana Abazovića, predsednika Vlade Crne Gore. Prijemu...

Košarkaši Srbije poraženi od Letonije u Rigi

Meč je rešen u trećoj četvrtini koju su Letonci dobili 21:7. Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u Rigi od Letonije 66:59 u utakmici petog...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare