-1.8 C
Belgrade
-1.8 C
Belgrade
5, februar, 2023

U Žepi pomen za 45 boraca ubijenih u zasedi

U Žepi kod Han Pijeska juče je obeleženo 29 godina od pogibije 45 srpskih boraca mučkih ubijenih u klancu u zasedi koju su im, uprkos prethodnom dogovoru, postavili pripadnici muslimanskih snaga.

Parastosu je prisustvovao veliki broj rodbine, saboraca, prijatelja, predstavnika opštinske i vlasti grada Istočno Sarajevo.

Izaslanik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Boško Tomić podsetio je na dogovor o prolasku kolone, ali da nije ispoštovan iako je srpska vojska prethodno prošla kroz nekoliko muslimanskih sela bez ijednog ispaljenog metka.

– Muslimanske snage su, iskoristivši taj nepovoljan teren, sa svih strana napale srpsku vojsku i tom prilikom je na mučki način ubijeno 45 vojnika, a 50 ranjeno – rekao je Tomić, koji je bio jedan od učesnika tog događaja.

Tomić je rekao da ovakva prilika daje za pravo da treba svi na ovim prostorima da vode računa o Republici Srpskoj jer bez države i vojske dešava se stradanje.

– Ono o čemu moramo da vodimo računa je da gajimo sećanja na ljude koji su dali živote i utkali ih u ono što danas imamo i da moramo da vodimo računa o porodicama poginulih i njihovoj deci kako bi na neki način im odali priznanje – rekao je Tomić.

Predsednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je ovo svojevrsno hodočašće svih ovih godina koliko dolaze na ovo sveto mesto, osveštano krvlju srpskih sinova.

Parađina je podsetio da je postojao dogovor sa predstavnicima muslimanske strane da kolona srpske vojske prođe ka Zlovrhu noseći hranu i gorivo za 13 vojnika koju su na toj koti obezbeđivali relej.

On je dodao da je srpska strana izneverena i da je kolona napadnuta sa svih strana u klancu gde je poginulo 45 vojnika.

Parađina je rekao da je potrebno da se sadašnje i buduće generacije uče tom principu njegovanja sećanja i ne zaborave poginule za Republiku Srpsku.

– Republika Srpska je ogromna tekovina i izuzetna vrednost i ona je garant sigurnosti srpskog naroda u okviru BiH i plaćena je najskupljom mogućom cenom, životima i delovima tela – rekao je Parađina.

Paljanin Dane Petrović, pripadnik Buložanske čete, bio je učesnik ovog maskara u Žepi. On je rekao novinarima da je njegova jedinica bila u pratnji kolone koja je vozila hranu i gorivo na Zlovrh i da su nakon upada u muslimansku zasedu u klancu doživeli pravi masakr jer su ih napali sa svih strana.

– Nikada niko nije postavio pitanje ko je odgovoran za ovu nesreću u kojoj je na mučki način ubijeno 45 ljudi, a veliki broj ranjen – istakao je Petrović.

On je izrazio zadovoljstvo što sve više ljudi sa područja Sarajevsko-romanijske regije kod spomen-obeležja u Žepi, posebno mladih, da se pokloni senima stradalih srpskih boraca.

Petrović je istakao da bi na mestu stradanja srpskih boraca trebalo napraviti kompleks i kapelu gde bi se mogao održavati čas istorije za mlade generacije o srpskim stradanjima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Cveće na spomen-obilježje u Žepi položili su izaslanik Tomić, gradonačelnik LJubiša Ćosić, predstavnici oštinskih boračkih organizacija i opština Istočni Stari Grad, Han Pijesak, Pale, Rogatica i delegacija Kola srpskih sestara sa Pala.

 

srna

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Aleksija Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na...

Papa Franja završio posetu Južnom Sudanu poručivši: Odbacite „slepi bes nasilja“

Papa Franja završio je danas posetu Južnom Sudanu i na rastanku pozvao ljude ove zemlje da steknu imunitet na "otrov mržnje", da bi nakon...

Preminuo bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf

Bivši predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, nakon duže bolesti preminuo je u 80. godini u bolnici u Dubaiju, gde je od 2016. godine živeo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare