24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

U zemljama sa nominalno jakim ekonomijama divljaju cene, u Srbiji stabilnost

Iako smo svedoci ogromne nove svetske krize i kada na to dodamo ogromne gubitke ekonomije svih zemalja usred pandemije korona virusom, mozda je i za očekivati da ne postoji finansijski sistem koji nije oštećen, u našoj zemlji i pored svih osporavanja, naročito od strane andtidržavne „medijske koalicije“ , ekonomija je stabilna.

Cene goriva i hrane u Evropi obaraju istorijske rekorde, a širom EU sve je više nestašica i praznih rafova. Razlog za katastrofalan poremećaj tržišta jeste ratna kriza u Ukrajni, ali i objavljeni plan zvaničnika u Briselu da se u skoroj budućnosti potpuno obustavi uvoz ruskog gasa i nafte u EU.

Vozači sa istoka Nemačke sve češće prelaze granicu da bi u komšiluku natočili benzin, zbog velike razlike između nemačkih i cena goriva u susednoj Poljskoj, piše Dojče vele.

Možemo li zamisliti kada iz daleko najjače ekonomije Evrope stižu ovkave vesti u kakvom je trenutno realnom stanju život i rad u zemlju koja važi za metaforu standarda.

U Italiji su cene svega skočile drastično, litar benzina već je 2,3 evra, a dizela čak 2,5 evra. Na autoputu ta cena ide i do 2,8 evra.

S obzirom na to da je Trst u blizini granice sa Slovenijom, građani idu i sipaju tamo gorivo, jer tamo još nije toliko poskupelo, vidimo haotična dešavanja na celom starom kontinentu koji kao da su sekundarni u izveštavanjima svih svetskih medija koji unisono su koncentrisani na isključivo Ukrajinu i ukrajinsku krizu.

Kod nas u Srbiji zahvaljujući isključivo jednom jedinom razlogu, odgovornoj politici državnog rukovodstva nemamo takve razorne promene i pomeranja koja bi izazivala uznemirenje i paniku.

Majstrori za izazivanje histerije i profesionalci u spinovanju „medijska kolicija“ od Nove S, N1, preko Danas-a i portala Dirtektno zdušno se trude da omalovaže srpsku ekonomiju plasirajući tendenciozno informacije o kritičnom stanju i crnim scenarijima u Srbiji, u nadi da će dobiti simpatije od protagonista takve antidržavne propagande.

Na uštrb gradjana sopstvene zemlje a valjda zarad političkog interesa u vreme kampanje, sponzori ovih medija „bombarduju građane i narod Srbije“ obradjenim spinovanim informacijama a naročito onim koji se tiču životnih namirnica i resursa koje interesuju naše sugradjane.

Takodje propaganda „medijske koalicije“ koristi sve vrste i kanale društvenih mreža i bez ikakve ogovornosti tamo „terorišu“ montiranjima i poredjenjima cena nekada i danas u Srbiji u nadi da će nagovestiti čitaocima kako je Srbija u porastu cena i time loša i diskreditovana ekonomija. Medjutim primetno je i očigledno da se radi o isključivo političkim i tendencioznim namerama uperenim na državno rukovodstvo i bez imalo skrupula barataju ciframa koje bez konteksta ne znače ništa. Ali što bi naš narod rekao „vrši im posao“, za jednokratnu upotrebu,ne bi li u kampanji „izvrteli“ koji procenat ili promil više, pošto u nedostatku sopstvenog programa i ideja, medijsko opoziciona mašinerija jedino se oslanja na nemilosrdno zatrpavanje javnog prostora besmislicama na račun državnih i javnih finansija.

Kako je Predesdnik Srbije Vučić prvi anticipirao potencijalnu krizu na tržištu i time pokaza državničku i političku sposobnost reakcije na istu, Srbija je najmanje moguće pogodjena ekonomija u Evropi u ovom trenutku i šta više do izbijanja ove rusko-ukrajinske krize, bila u poslednje dve godine najbrža rastuća ekonomija u čitavoj Evropi.

Kao još koji primer nemoralnih plasiranja vesti i informacija koje valjda samo u Srbiji postoje, da domaći mediji šire propagandu protiv svoje zemlje a takvih medija u našoj zemlji je puno, recimo račun za struju u Grčkoj je za godinu dana uvećan pet puta, a u Srbiji u isto vreme, koliko gospodo iz antidržavne „medijske koalicije“!? U Austriji recimo dizel je poskupeo skoro 50% u poslednjih godinu ipo, pa ipak verovatno austrijanci nemaju takvu histeriju za takav negativan sled dogadjaja, dok u Srbiji propaganda vrti i traži i najmanju šansu za podizanje panike i histerije u kojoj izgleda najbolje plivaju.

Imajući u vidu jačinu potresa na svim mogućim tržištima i rekordnim cenama, naravno da će i u Srbiji doći na neki način do pomeranja, jer mi nismo pusto ostrvo izolovano od sveta, medjutim uprkos svim izrazito negativnim kretanjima i u poredjenu sa gigantskim ekonomijama koje posrću, stanje u Srbiji je evidentno bolje.

Neka oni samo bacaju kamenje na put naše Srbije, ona ce uvek biti kadra da od tog kamenja napravi most! Most slobode, prosperiteta jedistva i svega onoga sto spaja.Što naš narod kaže, gde je sloga tu je i pobeda, pa imajući u vidu sva dešavanja oko nas, morali bi biti složniji, ne bi li sve lakše podneli i prebrodili.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare