12.4 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
24, septembar, 2022

U zajedništvu i jedinstvu pred probleme i teškoće koje nadolaze

Gotovo da nema zemlje na čitavoj planeti koja u vremenu u kom smo, ne suočava se sa izazovima i poteškoćama koje generacije pre naše nisu doživele. Tektonski poremećaji u svetu geopolitičkom, vojnom, ekonomskom, energetskom i prehrambenom, finansijskom i svakom drugom planu. Naša zemlja je usled svih izazova koje kolaju unaokolo i koje se reflektuju i ka nama! Bez ikakvog učešća u svemu tome, dodatnu glavobolju i nemir medju našu državu stavlja nezrelo i neadekvatno političko ponašanje administracije u Prištini i njihovi predstavnici.

Predsednik Vučić kao vodilju državne politike i sopstvenog mudrog diplomatskog delovanja iznedrio je mir kao težnju u svim pravcima rada čitave države i kao primarnu kategoriju koju trebamo svi zajedno čuvati i održati, naspram svih pokušaja i vetrova koji duvaju da to poremete.

Nakon pregovora Predsednika Vučića sa Aljbinom Kurtijem, koji očigledno ne pregovara ni o čemu osim što traži uporno naše dobrovoljno priznanje tkz. Kosova. Jasno nam je svima šta se događa, dugogodišnje iznurivanje Srpskog naroda, od strane vlasti takozvane države Kosova, bez svetla na kraju tunela!
Nema realizacije Zajednice srpskih opština na vidiku, ono na šta su se obavezali bezmalo pa deceniju već, a medjunarodnoj zajednici promiče da to uvide i konstatuju koja strana je za mir i dijalog, a koja permanentno iz meseca u mesec traga za bestidnim potezima diskriminacije srpske populacije.
Kurti pokusava da taktikom trazenja beskrajno nemoguceg ( 6 tacka) dobije kao kompromis nemoguce i to je predsednik odlicno demistifikovao. S’ tim u vezi, svi oni koji traže sve mogu da ostanu bez išta!
Generalni sekretar NATO saveza govori da će zaštiti zajednice i slobodu kretanja (misli na barikade). Potpuno želimo da verujemo da nenamerno stavlja u istu ravan upad ROSU specijalaca na Sever Kosova i Metohije bez dozvole i barikade koje Srbi u srpskim sredinama podižu kao jedino sredstvo zaštite od agresije i proterivanja. Suština je da je jedno uzrok a drugo posledica. Dakle, ako nema protivpravnog upada jedinica policije, onda nema ni barikada, s tim u vezi je mandat UNMIK-a da brine o bezbednosti naroda na prostoru Kosova i Metohije, kao jedina oruzana sila po rezoluciji Saveta Bezbednosti, a da regulisanje fukcionisanja puta nije njihova nadležnost, već je to nadležnost direktorata sever.
Kad Kurti u dijalogu traži potpuno nerealno, beskrajno nemoguce, mozemo i mi takodje da recipročno trazimo to isto nemoguce ne ceneći situaciju na terenu i da tako bude kompromis nemoguć, time bi medjunarodna zajednica napokon shvatila, da za rešenje je potrebno dve strane, koje su voljne za dogovor a ne jedna. Pri svemu tome naši su zahtevi u skladu sa medjunarodnim pravom i aktima koji su na snazi. Naša pozicija je kao kamen stanac i mi nemamo kud da se pomerimo.
Tekovina dosadašnjih napora predsednika Vučića je jedinstvena okolnost u kojoj sa Albancima u njihovim sumanutim akcijama i delovanjima, sačuvani su ljudski životi i trebamo svi ustremiti se i uliti dodatan napor i energiju da tako i ostane. Decenijama unazad državno rukovodstvo Srbije je pod raznim okolnostima suočavalo se sa tragedijama i opštim nevoljama za srpski rod na Kosovu i Metohiji i neretko nespretno reagujući na situaciju, gomilali su se samo problemi i rešenja nije bilo ni na vidiku. Proaktivnim delovanjem rukovodstva Srbije, spremnost i mudrost ovoga puta vodi ka diplomatskim rešenjima, a gotovo po svaku cenu čuvajući ono najdragocenije što imamo a to je mir, a da pri svemu tome sačuvamo hrastovo stablo u našoj pokrajni.
Na pomisao i maliciozno širenje iz raznih centara verzije medijskog spina, da predsednik Vučić izaziva krize i probleme, on je u svom odgovoru dao svetu ne retorički nego praktično viziju razvoja i napretka regiona kroz Otvoreni Balkan, nešto na šta su čak i najveće svetske sile u začetku imale skepsu, danas priznaju da je to velika i perspektivna ideja i program koji donosi korisiti svim učesnicima kao i trećim stranama. Tako da je to najbolji odgovor na sve pokušaje vraćanja Srbije u prošlost na margine političkog značaja, prevashodno horskih napada iz Hrvatske koja se teško miri sa očigledno činjenicom da je naša zemlja za petama mnogim državama Evropske unije i da u mnogim stvarima smo u samom evropskom vrhu.
Naše društvo i država je pred kompleksnim vremenom punim izazova po raznim pitanjima, onim životno važnim i raznim drugim. Tu nepriliku u kojoj smo svakako ne svojom voljom, već svetskim problemom koji je, odnosno sukobom rusko ukrajinskim koji je čitav svet izbacio iz svoje dosadašnje ose, nažalost razni politički činioci koriste momenat da profitiraju i poentiraju na raznim pitanjima i temama. Ovakvi postupci nepromišljenih raznih pojedinaca i organizacija dovodi ne do njihove popularnosti u narodu, već samo sopstvenu državu guraju u dodatne probleme i turbulencije ne mareći ni za državne ni za nacionalne interese.
Mnogi gledaju da poput parazita zadovolje svoje uske interese nasuprot državi koja je na vetrometini i koja iznalazi iz dana u dan adekvatne poteze, a što nimalo lako nije, ne bi li sačuvala i zemlju i narod od raznih teškoća sa kojima se već mnoge zemlje sveta suočavaju. Svi relevantni činioci u državi treba da spoznaju trenutak i da ostave po strani rasplamsavanje tema koje nisu u vrhu prioriteta i da se usmeri energija na homogenizaciju, ne bi li ojačali pregovaračku poziciju i dali dodatnu snagu vrhu države u mesecima pred nama, da što je moguće sa manjim posledicama prodjemo kroz krizu koja je neminovnost, ne samo nama, već čitavom svetu.
Srbija je košarkaška nacija, sport za koji živi i diše svaki Srbin , pa ćemo iskoristiti terminologiju i u susret prvenstvu Evrope koje nas očekuje da kompleksnost situacije dočaramo.
Predsednik Vučić je iako su mnogi mislili da je jedino moguće da će odigrati dvokorak, on se ipak usmerio na drugu akciju, težu, ali efikasniju, a to je da političkim pick and roll-om, prebrodi sve izazove. Maestalno plejmejskerska preglednost je iskorišćena kao komparativna prednost u odnosu drugu stranu. Da bi završnica bila uspešna potebno je razumevanje i čvrst blok koji trebamo da damo svojom energijom i radom, kako bi prevazišli prepreku i postigli rezultat.
Vreme je da se upravo sada javi zamisao te kreacije, da svako konkretno zna šta treba da radi, na kom mestu da bude, kako bi u kreiranju zamisli od strane predsednika bilo sve uspešno sprovedeno i kao spreman tim uspeli da prebrodimo oportunizam sa druge strane. Timskom energijom i stavljanjem svih svojih kapaciteta u tim, borbenost i usaglašenost sa liderom tima se podrazumeva kao preduslov za postizanje pobede.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Carina: Uspešno usklađivanje tranzitnog sistema sa EU

Tokom dana je planski i privremeno prekinut kompjuterizovani tranzitni sistem NCTS, a radi usklađivanja sa sistemom EU koje sprovode sve evropske carinske administracije, saopšteno...

Sajam tradicionalne hrane i pića održao se danas na Sava Promenadi

Sajam tradicionalne hrane i pića, na kojem nastupa više od sto izlagača iz Srbije i regiona, održava se danas na beogradskom šetalištu Sava promenada,...

Rusija: Mihail Mizincev postao zamenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska. "General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare