14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
10, decembar, 2022

„U toku je gušenje“; Evropi stigao odgovor: „Spremni smo da se branimo“

Direktor Odeljenja za avijaciju Ministarstva saobraćaja Belorusije Sikorski izjavio je da su sankcije koje je Evropa uvela protiv zemlje – korporativni prepad.

„U toku je proces gušenja. Te sankcije su korporativni napad na tržište i poslovanje avio-kompanije (Belavia) koja uopšte nije učestvovala u tim događajima. I te mere protiv (preduzeća koje pruža usluge vazdušne navigacije) ‘Belaeronavigacija’… Šta, dispečer nije trebalo da reaguje u skladu sa zakonom? Stručnjaci za vazduhoplovnu bezbednost nije trebalo da reaguju?“, rekao je Sikorski za televiziju „ONT“, a preneo je „Sputnjik“.

Beloruski premijer Roman Golovčenko poručio je da će Belorusija tražiti naknadu na sudu za gubitke prouzrokovane sankcijama izrečenim Minsku nakon incidenta sa letom Rajanera.

„Čvrsto osećamo da smo u pravu i spremni smo da branimo svoje interese na sudu. Mislim da ćemo uspeti da dobijemo nadoknadu za štetu koja nam je naneta“, rekao je beloruski premijer u intervjuu za TV Belorusija-1, prenosi TAS S.

Podsetimo, beloruskim avio-kompanijama od danas, 5. juna, zabranjeno je da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije.

Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije.

U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.

Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba.

Informacija o miniranju nije potvrđena.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije.

 

sputnjik

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare