35.7 C
Belgrade
35.7 C
Belgrade
5, jul, 2022

U srednjim školama 76.000 mesta za upis učenika

Oko 65.700 učenika završava osmi razred, a za upis učenika u prvi razred srednje škole za narednu školsku godinu planirano je ukupno 76.008 mesta

Od ukupne planirane upisne kvote, 25 odsto mesta ima u gimnazijama, 15 odsto u trogodišnjim profilima u srednjim stručnim školama, a preostala mesta su u četvorogodišnjim profilima.

Za narednu školsku godinu uvedena su četiri nova obrazovna profila: transportni tehničar u železničkom saobraćaju, tehničar upravljanja železničkim saobraćajem, tehničar bezbednosti železničkog saobraćaja i tehničar za dizajn u mašinstvu.

Detaljan pregled upisnih kvota po srednjim školama i obrazovnim profilima, kao i svi detalji u vezi sa upisnom procedurom nalaze se u konkursu za upis učenika u srednju školu, koji je dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, a u štampanoj verziji se može kupiti u knjižarama.

U knjižarama se može nabaviti i Informator za upis u srednju školu, sa podacima koliko je minimalno poena bilo potrebno za upis u sve srednje škole, za prethodne tri školske godine.

Ovo je jedini pouzdan način da roditelji i đaci imaju kompletan uvid u podatke, pošto je ukinut portal upis.mpn.gov.rs, na kojem se ranije mogla videti statistika upisa iz prethodne školske godine.

Prilikom tumačenja podataka o najtraženijim srednjih školama koje ovih dana objavljuju mnogi mediji treba biti pažljiv, pošto se najčešće objavljuju spiskovi srednjih škola u kojima je bio najviši donji prag za upis.

Dakle, ako neka škola ima visok prag, to ne znači da je bila među najpopularnijim, jer se rang-lista najatraktivnijih škola pravi prema broju učenika koji su iskazali interesovanje za upis konkretnog obrazovnog profila.

Medicinska sestra-tehničar u Medicinskoj školi u Novom Pazaru nalazi se na vrhu liste najtraženijih obrazovnih profila u prošlogodišnjem upisu u srednje škole, prema broju učenika koji su ovo zanimanje naveli kao prvu želju.

Na listi top 10 najpopularnijih škola i profila u kojima je na jedno mesto prijavljen najveći broj đaka po prvoj želji za upis su i tehničar drumskog saobraćaja u leskovačkoj Tehničkoj školi „Rade Metalac“, zatim tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje u Grafičko-medijskoj školi u Beogradu, tehničar drumskog saobraćaja u Prvoj tehničkoj školi u Kruševcu i medicinska sestra u Medicinskoj školu „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju.

Sledi novosadska Škola za dizajn „Bogdan Šuput“ i smer tehničar dizajna grafike, potom tehničar važdušnog saobraćaja u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, te uvek tražen smer elektrotehničar informacionih tehnologija u beogradskoj Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“.

Na spisku najatraktivnijih obrazovnih profila lane su bili i tehničar drumskog saobraćaja u Tehničkoj školi u Šapcu i zubni tehničar u novopazarskoj medicinskoj školi.

Inače, prošle godine je u prvom upisnom krugu po prve tri želje raspoređeno 85 đaka, i to po prvoj želji 63,13 odsto učenika, po drugoj 14,66 odsto, a po trećoj 7,22 odsto đaka.

Prema podacima Ministarstva prosvete, najveće interesovanje je bilo za gimnazije i obrazovne profile iz područja rada zdravstvo i socijalna zaštita, elektrotehnika i ekonomija, pravo i administracija.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Dan kad su Srbi nadmudrili Bugare

Kada je osamdesetih godina 19. veka došlo do naglih zahlađenja odnosa između Srbije i Bugarske, a kasnije i rata, Leskovčani su bili zatečeni. U godinama...

Baja Mali Knindža oduševio recitacijom u rodnom kraju

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, napisao je i otpevao veliki broj pesama u kojima spominje rodni kraj. Ovoga puta, baš u rodnom kraju,...

Tradicionalna Ljubovijska regata biće održana 8. i 9. jula

Plovidba počinje u Rogačici, a cilj je 40 kilometara nizvodno u Ljuboviji. Tradicionalna Ljubovijska regata ove godine biće održana u petak, subotu, 8. i 9....

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare