12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

U Parizu otvorena izložba Muzeja Nikole Tesle iz Beograda: Autor postavke Ivona Jevtić

Nikola Tesla, u prirodnoj veličini, sa sijalicom u ruci, koja zasija s prvim mrakom, posmatra iz izloga Kulturnog centra Srbije u Parizu šetače koji prolaze pešačkom zonom ispred Bobura.

Ova skulptura deo je velike izložbe o srpskom geniju iz Smiljana, koja je sinoć otvorena u kulturnom predstavništvu Srbije u francuskoj prestonici. Autori postavke su Ivona Jevtić i Ivana Ćirić.

Foto G. Čvorović

Muzej Nikole Tesle iz Beograda prestavio je izložbu „Nikola Tesla i buđenje vizije: od Grada svetlosti do svetske slave“, posvećenu njegovom stvaralačkom radu i vezama sa Francuskom.

Publika ima priliku da vidi posebno dizajnirane panoe s tekstovima i fotografijama, na kojima se prati naučnikov životni put, ali i niz radnih modela Teslinih najznačajnijih pronalazaka. Među njima su, između ostalih, prvi motor s naizmeničnom strujom predstavljen kompaniji „Vestinghaus“ ili njegov čuveni asinhroni indukcioni motor s rotorom u obliku jajeta.

foto:G.Čvorović

Predstavljena je, između ostalog, i maketa Tesline laboratorije sa tornjem na Long Ajlendu.

– Umetničke izložbe uglavnom podstiču emocionalni, subjektivni doživljaj stvarnosti, a one dokumentarne imaju za cilj da nečemu nauče. Na izložbi Muzeja Nikole Tesle prisutno je i jedno i drugo. Veoma mi je drago što imamo priliku da francuskoj publici predstavimo ovu fanstastičnu izložbu, kao i rad i život jednog od najvećih umova svih vremena – istakla je, direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski Popović.

Ispred Centra, juče tokom dana, pre otvaranja izložbe, pred izlogom znatižljenici su već osmatrali Teslinu figuru. Među njima je bila i grupa američkih turista.

– To je Nikola Tesla, naravno! – odgovorio je, bez dvoumljenja, vodič, koji je grupi pokazivao Bobur i okolne znamenitosti, ali i vitrinu Kulturnog centra Srbije, na pitanje da li je prepoznao lik, a onda nastavio da turistima daje informacije o ovom delu Pariza.

foto:G.Čvorović

Publika se sinoć naročito zanimala za Tesline izume. Mnogi su pokušavali da proniknu u delić Tesline tajne pritiskom na dugme izloženih eksponata. Pored modela, stajalo je uputstvo za upotrebu.

Istovremeno, na programu su i digitalna projekcija filma o Tesli i animacije njegovih izuma. Organizatori ističu da je cilj izložbe da se njome istakne izuzetni doprinos ovog velikog srpskog pronalazača u oblasti nauke i da se javnosti prikaže početak njegovog rada koji se poklopio sa boravkom u Francuskoj.

Izložba će trajati do 26. maja.

Foto G. Čvorović

LEČIO BOLESTI CENTRALA

Krajem 1882. godine, sa preporukom svoga poslodavca, Tesla odlazi u Pariz da radi u Edisonovoj električnoj kompaniji… Imao je nameru, između ostalog, da pronađe nekog ko bi se zainteresovao za realizaciju njegovog pronalaska. U Parizu je stanovao u Bulevaru Sen Marsel, u siromašnom predgrađu Sen Marso… Pariz je u to vreme već bio dvomilionski grad, živo kulturno središte. Nedostajala je još uvek Ajfelova kula. Ona će biti izgrađena tek sedam godina kasnije… Međutim, Teslina namera se nije ostvarila… „Ništa nije ispalo od toga i ja sam sledećih nekoliko meseci morao da putujem iz mesta u mesto po Francuskoj i Nemačkoj i da ‘lečim bolesti’ centrala“ – stoji, između ostalog, na jednom od panoa na Teslinoj izložbi.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare