24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

U ovom turbulentnom vremenu, stabilnost je imperativ

Na samo nekoliko dana do parlamentarnih, predsedničkih i izbora za grad Beograd, gradjane Srbije jednako obasipaju misli o onome što se dogadja kako u Ukrajini tako i indirektno u čitavom svetu, kao posledica tih sukoba.

U uzavreloj medjunarodnoj političkoj sceni kada se doliva ulje na vatru iz dana u dan i kada gotovo da je isčezla reč mir u vokabularu svih medjunarodnih činioca, izbori u Srbiji bi morali da pokažu odgovornost i ozbiljnost situacije pred kojom se nalazimo, kako mi u zemlji tako i čitav svet.

Naš narod, većinski deo naroda, želi samo mir. Da radi za sebe i svoju porodicu da stvara u okruženju bez napetosti i turbulencija. Gradjani Srbije vrlo dobro znaju šta znače ratna propaganda, mašinerija medija i krize sukoba, pa bi sve ostalo postavili kao periferno pitanje u odnosu na čuvanje mira.

Inače u demokratskoj državi Srbiji, svako ima neki svoj stav u odnosu na dešavanja u Ukrajini, tako i političari kandidati u izbornom ciklusu ističu stidljivo ili usput svoje razmišljanje u odnosu na sukob. Medjutim, vodjenje države je nešto neuporedivo u smislu odgovornosti i pozicije prema svim medjunarodnim subjektima u poredjenju sa izbornom kampanjom, gde možemo čuti tako blanko stavove, olake kvalifikacije bez promišljana o eventualnim posledicama koje bi proizvele na svetskoj javnoj sceni.

Tako možemo čuti, da jedni se zalažu za ujedninjenje svih srpskih zemalja, drugi pak u vidu monarhije vide našu zemlju, treći se zalažu za zatvaranje svih rudnika, četvrti se konsultuju sa ambasadama pojedinih zapadnih zemalja oko svog programa, peti bi najzada da povedemo vojsku na Kosovo, šesti su sa obavezno uvodjenje sankcija Rusiji, sedmi su naprotiv za integraciju sa Rusijom što čvršćom, vojnom i političkom saradnjom..itd

Ovakav pluralizam u stavovima je i pozitivan po našu zajednicu i afirmiše razne ideje i programe, prema kojima svak ima pravo da zastupa u državi Srbiji ono politiku za koju smatra da je najbolja. Pokazuje jednu lepezu ideja i vidjenja Srbije u svetu u ovom trnutku i način organizovanja našeg društva u slučaju upravljanja istog.

Zapravo svi učesnici u izbornoj trci veoma su svesni da lepe retoričke priče koje iznose pred potencijalne birače, u praksi su većina neostvariva iz više razloga. Prvi i osnovni, država je isuviše odgovorna i institucionalizovana zajednica prema unutra i prema spolja, tako da od personalnih ideja nekakvih utopija u kojima bi tekao med i mleko, kako predstavljaju opozicioni kandidati, ni sanjali ne bi kako u realnosti je teško voditi tako komplesan i složen mehanizam kao što je država. Veliki broj kandidata za raznorazne funkcije, za početak nisu upravljali ni mesnom zajednicom, ali zato spremno i hrabro sugerišu gradjanima da bi oni izvanredno vodili državu.

U momentu izrazito osetljivih odnosa svih zemalja u svetu, kada svaki gest prolazi kroz lupu i tumačenje, kada gotovo svako svakom distribuira nekakve snakcije, protesne note, stavlja na crne liste, preti ograničenjem osnovnih resursa i kada je napetost na skoro nepodnošljivom nivou, od našeg naroda u celini bi bilo za očekivati da je na visini istorijske odgovornosti i bira i izabira one koje su i sami odgovorni da ih predstavlja a sve ostalo bi bilo autodestruktivno, odnosno u izabiru kandidata medju prvim karakteristikama bi trebalo se voditi ozbiljnošću ličnosti jer je situacija u svetu, sve samo ne redovna, preciznije rečeno vanredna.

Pitanje predstavnika naroda u Narodnoj skupštini, kao i pitanje mesta predsednika Republike, u kriznom vremenu pitanje je nacionalne sigurnosti i bezbednosti. Kako može bilo koji opozicioni kandidat govoriti narodu i gradjanima o ekonomskom i svakom drugom sopstvenom zamisli koju predstavlja kada u segmentu bezbednosti i stabilnosti je temelj bilo kavkog drugog pitanja. Kako neko ko bi proterao kineske investitore, kao primer samo navodimo, oni koji bi da zatvore sve rudnike za šta se zalažu, kakav bi tim činom dizbalans napravili u domenu bezbednosti Srbije na medjunarodnom planu ukoliko bi se odrekli pouzdanih partnera, kakva je recimo zemlja dzin Kina, koja nam je izrazito važan i strateški partner.

Primera je mnogo, gde recimo zarad napretka u jednoj oblasti, bez obzira o kom resoru je reč, recimo u trgovini i iznošenje stavova da se opredelimo isklučivo za rusko tržište i kinesko, kakvu bi poruku poslali partnerima sa zapada i kave bi to posledice proizvelo.

Predsednik Srbije Vučić je političar koji svojim iskustvom odskače od bilo kog drugog konkurenta, iskustvo zlata vredno koje se pretočilo u pravilnu percepiciju dešavanja i krize koja jeste i koja nadolazi, s tim u vezi i u opterećujućoj i vanrednoj pozornosti prema politici Srbije, on uspeva da održi kurs stabilnosti i sigurnosti.

Sve u svemu usled inače složenih medjunarodnih odnosa i geostrateške tačke Srbije, a dodatno zakomplikovanih novonastalom situacijom, primarna i odsudna politika za razmišljanje svih naših sunarodnika bi po zdravom razumu morala biti sigurnost i bezbednost na pravom i jedinom mestu. Kada se poseduje sigurnost onda u narednom koraku, se može govoriti o svim drugim temama vezanim za prosperitet i dalji razvoj. Shvatiti da je stabilnost imperativ je odgovornost prema budućnosti za genracije koje dolaze.

Lako je kritikovati sve i svakoga i nametati se nekim idealima koji zapravo su neostvarivi, teško je odupreti se izazovu i biti postojan u okviru iskušenja globalnih razmera, to su neuporedive stvari i odgovornost za gradjane i narod je nešto što nije za probu i reklamu već suština političkog delovanja.

Što kaže naš narod, u sreću se uzda lud, a pametan u svoj trud.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare