4.2 C
Belgrade
4.2 C
Belgrade
1, decembar, 2022

U naredna tri dana visok stepen UV zračenja u Srbiji

Toplo vreme koje nam se smeši početkom ove nedelje ima i svoje loše strane – UV indeks je sve „crveniji“ i „crveniji“.

Danas se očekuje visok UV indeks na severu Srbije. Od Palića do Beograda, Smederevske Palanke, Loznice i Valjeva, pa čak i Negotina. Vrlo visok UV indeks biće u Banatskom Karlovcu, Vršcu i Velikom Gradištu.

Nešto niži UV indeks biće u Ćupriji i Kruševcu, dok će umerneo zračenje biti na jugu zemlje. Dakle – Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Peć, Prizren, Priština, Vranje, ali i u centralnim delovima – od Požege preko Zlatibora, Sjenice, Kopaonika, pa i Kraljeva.

Sutra se već očekuje znatno gora situacija – svi delovi naše zemlje biže „narandžasti“ (visok UV indeks) i „crveni“ (vrlo visok). Dakle, potreban je poseban oprez gdegod da se nalazite, međutim, najjači indeks (8) očekuje se u Loznici, Sjenici, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Slična situacija biće i prekosutra, s tim što će najveće zračenje (8) biti ponovo u Sjenici, Kruševcu i Ćupriji, ali i u Leskovcu i Prištini.

Osim visokog UV ineksa danas i sutra očekuje se i ne baš dobra bioprognoza.

Danas će biti relativno nepovoljni uticaj vremenskih prilika na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa bronhijalnom astmom i srčanim tegobama. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna. Povećana pažnja u saobraćaju je preporuka svim učesnicima.

Sutra će očekivana biometeorološka situacija izazivati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim, srčanim i respiratornim bolesnicima. Bolovi u mišićima i nesanica su mogući kao meteoropatske reakcije.

Promena vremena u Beogradu i Novom Sadu očekuje se u četvrtak, dok će u Nišu do kraja nedelje biti svakodnevno nestabilno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Mere zaštite

– Izbegavajte direktno izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 16.00 časova

– Koristite preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. (Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi).

– Nosite kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa „UPF – ultraviolet protection factor“ oznakom).

– Nosite naočare za sunce sa 100% UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

– Redovno proveravajte kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

 

telegraf

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić ne pituje u Tiranu 6 decembra

Srbija neće imati predstavnika na predstojećem Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan! Kako saznaje "Blic", predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće putovati u Tiranu 6....

Sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora u Dalju

U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, 1. decembra 2022. godine, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula...

Komesar EU Oliver Varhelji stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji 1. decembra stiže u Beograd, najavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. „Komesar Varhelji...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare