24.4 C
Belgrade
24.4 C
Belgrade
1, jul, 2022

U naredna tri dana visok stepen UV zračenja u Srbiji

Toplo vreme koje nam se smeši početkom ove nedelje ima i svoje loše strane – UV indeks je sve „crveniji“ i „crveniji“.

Danas se očekuje visok UV indeks na severu Srbije. Od Palića do Beograda, Smederevske Palanke, Loznice i Valjeva, pa čak i Negotina. Vrlo visok UV indeks biće u Banatskom Karlovcu, Vršcu i Velikom Gradištu.

Nešto niži UV indeks biće u Ćupriji i Kruševcu, dok će umerneo zračenje biti na jugu zemlje. Dakle – Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Peć, Prizren, Priština, Vranje, ali i u centralnim delovima – od Požege preko Zlatibora, Sjenice, Kopaonika, pa i Kraljeva.

Sutra se već očekuje znatno gora situacija – svi delovi naše zemlje biže „narandžasti“ (visok UV indeks) i „crveni“ (vrlo visok). Dakle, potreban je poseban oprez gdegod da se nalazite, međutim, najjači indeks (8) očekuje se u Loznici, Sjenici, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Slična situacija biće i prekosutra, s tim što će najveće zračenje (8) biti ponovo u Sjenici, Kruševcu i Ćupriji, ali i u Leskovcu i Prištini.

Osim visokog UV ineksa danas i sutra očekuje se i ne baš dobra bioprognoza.

Danas će biti relativno nepovoljni uticaj vremenskih prilika na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa bronhijalnom astmom i srčanim tegobama. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna. Povećana pažnja u saobraćaju je preporuka svim učesnicima.

Sutra će očekivana biometeorološka situacija izazivati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim, srčanim i respiratornim bolesnicima. Bolovi u mišićima i nesanica su mogući kao meteoropatske reakcije.

Promena vremena u Beogradu i Novom Sadu očekuje se u četvrtak, dok će u Nišu do kraja nedelje biti svakodnevno nestabilno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Mere zaštite

– Izbegavajte direktno izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 16.00 časova

– Koristite preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. (Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi).

– Nosite kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa „UPF – ultraviolet protection factor“ oznakom).

– Nosite naočare za sunce sa 100% UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

– Redovno proveravajte kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

 

telegraf

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bajden: Više cene goriva u SAD osujećuju Rusiju

Amerikanci treba da očekuju da će plaćati više cene goriva „koliko god bude bilo potrebno“, jer to doprinosi nastojanjima da se Rusija onemogući da...

Od 23. septembra do 1. oktobra biće održan BITEF sa devet predstava

"Kada je počeo rat u Ukrajni sve i da smo hteli da menjamo fokus bilo bi nemoguće, a s druge strane, shvatili smo da...

Sabor trubača u Guči biće održan od 5. do 7. avgusta

Opština Lučani i „Skymusic” potpisali su četvorogodišnji ugovor o organizaciji saobora trubača. U svetskoj prestonici trube Guči, Saobor trubače će ove godine biti održan od...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare