19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

U naredna tri dana visok stepen UV zračenja u Srbiji

Toplo vreme koje nam se smeši početkom ove nedelje ima i svoje loše strane – UV indeks je sve „crveniji“ i „crveniji“.

Danas se očekuje visok UV indeks na severu Srbije. Od Palića do Beograda, Smederevske Palanke, Loznice i Valjeva, pa čak i Negotina. Vrlo visok UV indeks biće u Banatskom Karlovcu, Vršcu i Velikom Gradištu.

Nešto niži UV indeks biće u Ćupriji i Kruševcu, dok će umerneo zračenje biti na jugu zemlje. Dakle – Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Peć, Prizren, Priština, Vranje, ali i u centralnim delovima – od Požege preko Zlatibora, Sjenice, Kopaonika, pa i Kraljeva.

Sutra se već očekuje znatno gora situacija – svi delovi naše zemlje biže „narandžasti“ (visok UV indeks) i „crveni“ (vrlo visok). Dakle, potreban je poseban oprez gdegod da se nalazite, međutim, najjači indeks (8) očekuje se u Loznici, Sjenici, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Slična situacija biće i prekosutra, s tim što će najveće zračenje (8) biti ponovo u Sjenici, Kruševcu i Ćupriji, ali i u Leskovcu i Prištini.

Osim visokog UV ineksa danas i sutra očekuje se i ne baš dobra bioprognoza.

Danas će biti relativno nepovoljni uticaj vremenskih prilika na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa bronhijalnom astmom i srčanim tegobama. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolje, razdražljivosti i poremećaja sna. Povećana pažnja u saobraćaju je preporuka svim učesnicima.

Sutra će očekivana biometeorološka situacija izazivati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje cerebrovaskularnim, srčanim i respiratornim bolesnicima. Bolovi u mišićima i nesanica su mogući kao meteoropatske reakcije.

Promena vremena u Beogradu i Novom Sadu očekuje se u četvrtak, dok će u Nišu do kraja nedelje biti svakodnevno nestabilno vreme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Mere zaštite

– Izbegavajte direktno izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 16.00 časova

– Koristite preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. (Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi).

– Nosite kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa „UPF – ultraviolet protection factor“ oznakom).

– Nosite naočare za sunce sa 100% UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

– Redovno proveravajte kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

 

telegraf

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare