34.3 C
Belgrade
33.6 C
Belgrade
5, jul, 2022

U Francuskoj drugi krug izbora

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora, u koji koalicija predsednika države Emanuela Makrona i lidera levice Žana Lika Melanšona ulaze sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Vodeće agencije za ispitivanje javnog mnjenja navode da nije izvesno da će Makronova koalicija Zajedno obezbediti većinu od 289 poslanika, što bi dovelo do kohabitacije i predsedniku države bi u velikoj meri otežalo sprovođenje najavljenih reformi.

Na prethodnim izborima vladajuća koalicija je imala ubedljivu većinu od 350 poslanika, ali sada to neće biti slučaj, jer su projekcije da bi mogla da ima između 255 i 295 mesta u parlamentu.

Melanšonu se predviđa između 150 i 200 poslanika, što je ogroman skok u odnosu na prethodne izbore, dok bi Nacionalno okupljanje Marin Le Pen u budućem sazivu mogla da ima između 55 i 75 mandata.

Prvi krug izbora obeležila je rekordno mala izlaznost od svega 47,7 odsto, a očekuje se da će danas na birališta izaći još manje ljudi, što ide na ruku Makronu.

Prošle nedelje najveća apstinencija od čak 75 odsto zabeležena je u starosnoj grupi od 18 do 24 godine, a slično je bilo i u starosnoj grupi od 24 do 35 godina, u kojoj je apstiniralo 65 procenata birača.

Predviđa se da će mladi danas glasati u još manjem broju i to je najveća šansa za Makrona da obezbedi većinu, jer su to birači koji uglavnom podržavaju Melanšona.

S druge strane, aktuelni predsednik najveću podršku ima među biračima starijim od 64 godine, koji su u prvom krugu bili najrevnosniji i izašlo ih je 66 odsto, a sličan, ako ne i veći procenat, očekuje se i danas.

Ako se predviđanja o izlaznosti i starosnoj strukturi birača koji će danas glasati ostvare, Makron će najverovatnije uspeti da pređe magičnu brojku od 289 poslanika.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. jula na Fruškoj Gori

Među predavačima će se naći i brojni astronomi, fizičari, biolozi, astrofizičari, hemičari, kao i članovi astronomskih društava. Astronomski kamp „Letenka“ biće održan od 7. do...

Predstava „Mefisto“ biće izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu

U predstavi nastaloj na predlošku romana "Mefisto" nemačkog pisca Klausa Mana (1906-1949) igraju Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Gordana Đurđević Dimić, Aljoša Đidić i brojni...

Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Naselje Zernovo se nalazi 117 kilometara južno od grada Brjanska na granici sa Ukrajinom Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare