34 C
Belgrade
34.2 C
Belgrade
3, jul, 2022

“Turska je umorna od NATO”

Za 70 godina članstva koliko je sastavu NATO Turska nije videla nijednu prednost, a jedni argument u prilog članstva je pravo veta, piše turski list “Džumhurijet2.

Prema mišljenju autora članka Mehmeta Ali Gulera, Ankara treba da zatvori Crno more, Kavkaz i zapadna vrata Centralne Azije za SAD i da postane deo velikog evroazijskog partnerstva.

“Turska treba da prekine veze sa NATO”, uveren je autor.

Izlazak iz sastava Alijanse značio bi prelazak na strateško partnerstvo sa Rusijom i Iranom, kao i integraciju u “novi svet” preko organizacija BRIKS i ŠOS.

Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže “da” članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare