13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Trodnevna žalost u Grčkoj, železničari danas štrajkuju

Grčka je proglasila trodnevnu žalost zbog najteže železničke nesreće u poslednjih nekoliko decenija. Najmanje 43 osobe su poginule, a 130 povređeno kada se putnički voz na liniji Atina–Solun sudario s teretnim, kod grada Larise, u centralnoj Grčkoj. Ministar saobraćaja podneo je ostavku, a šef železničke stanice je uhapšen. Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da sve ukazuje na ljudsku grešku. Zbog štrajka železničara vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj.

Spasioci i dalje na terenu

Spasioci koriste dizalice i drugu tešku mehanizaciju kako bi pomerili krupne delove voza, navodi Katimerini.

„Malo je verovatno da će biti preživelih, ali nada poslednja umire“, rekao je spasilac Nikos Ziguris.

Kako prenosi ERT, spasioci će danas pokušati da iseku treći vagon i pretraže ga, jer nisu uspeli da ga podignu u celini.

OPŠIRNIJE

Štrajk železničara u Grčkoj

Vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj, nakon što je Panhelenska federacija železničkih radnika (POS) odlučila da stupi u 24-časovni štrajk.

„Nažalost, naši dugogodišnji zahtevi za zapošljavanjem stalnog osoblja, boljom obukom i, pre svega, modernom bezbednosnom tehnologijom, uvek završe u kanti za smeće“, navodi se u saopštenju sindikata.

Poručili su i da je danas dan za razmišljanje i preispitivanje, ali i da ovim žele da izraze žalost zbog stradalih u nesreći.

I atinski metro danas neće raditi.

OPŠIRNIJE

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i pretražuju vagone nakon sudara vozova.

Trodnevna žalost u Grčkoj, železničari danas štrajkuju

Trodnevna žalost u Grčkoj, železničari danas štrajkuju

Ambasador Dušan Spasojević rekao je za RTS da nema podataka da ima povređenih ili poginulih srpskih državljana u sudaru vozova u Grčkoj.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara.

„Suočavamo se s neopisivom tragedijom. Naše misli su pre svega sa rodbinom žrtava. Naša dužnost je da lečimo povređene, da identifikujemo tela. Ali tu sam i da vam garantujem da ćemo otkriti uzroke tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi“, poručio je Micotakis.

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku. Naveo je da ostavku podnosi jer je to najmanje što može da učini kako bi odao počast žrtvama.

Uhapšen je šef železničke stanice u Larisi, a smatra se snosi najveću odgovornost za nesreću.

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku.

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku.

Predsednik grčkih železničara Kostas Genidunijas poručio je da na relaciji Atina–Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.

„Ako bi funkcionisalo, mašinovođe bi videle crveni signal i vozovi bi se zaustavili na 500 metara jedan od drugog“, istakao je Genidunijas ističući da su radnici više puta zbog toga protestovali.

U pismu od 7. februara grčki sindikat železničara ukazao je na brojne probleme u grčkoj železnici. Naveli su da „sve dok se ne preduzmu zaštitne mere na radnim mestima i bezbedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja“.

Ispred sedišta Helenske železnice u Atini oko hiljadu demonstranata protestovalo je zbog sudara vozova. Došlo je i do sukoba sa policijom.

IzvorRTS

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare