5.4 C
Belgrade
5.4 C
Belgrade
5, decembar, 2022

Tri decenije benda: Koncert „Kande, Kodže i Nebojše“ 24. juna u prestoničkom KST

Veliki povod za nastup rok grupe iz Beograda – „Kanda, Kodža i Nebojša“ (KKN) slave 30. rođendan! Popularni bend obeležiće svoj praznik koncertom u bašti Kluba studenata tehnike (KST) 24. juna, što je najavljeno kao poklon publici za sve godine druženja.

Muzičari kažu da će posle bezbroj nastupa, osam albuma, jedne kompilacije i dva koncertna izdanja, a na krilima novog singla „Beton“ sa predstojećeg albuma, svečano proslaviti prvih 30 godina postojanja. Baš zato se i simbolično vraćaju u prostor u kome su 1992. godine pobedili na „Palilulskoj olimpijadi kulture“, jer je tu sve počelo. U narednim godinama i decenijama rokeri su svirali neke od svojih najvažnijih koncerata, takođe na „mestu zločina“ – u KST-u. Ovog puta, kao posebni gosti nastupiće crnogorski sastav „Parampaščad“, a muzičari najavljuju nezaboravno druženje sa publikom.

Grupa „Kanda, Kodža i Nebojša“ osnovana je kada su se četiri srednjoškolca okupila oko ideje da zajedno oforme bend. Ostalo je zabeležno da su od početka bili uspešan tandem. Uticaji su bili raznovrsni, vladanje instrumentima prilično vešto za taj uzrast, a radost zajedničkog muziciranja vidljiva od prvog nastupa. Najverovatnije je usled nenamerne greške tada važnog časopisa „Ritam“ u tekstu NeoBeo, koji je predstavio novu generaciju beogradskih rok grupa, kao godina osnivanja, a koja će se kasnije često pogrešno prenositi, navedena 1991. Pomenuta radost se manifestovala na čestim klupskim nastupima tokom prve polovine te dekade, da bi se od sredine devedesetih sve više realizovala i u studijskim uslovima. Usledila su izdanja, turneje, šira afirmacija koliko su to prilike i neprilike dozvoljavale, personalne promene, dolasci, odlasci, prekidi stvarnosti, pa prekidi ponovo. Opstali su. Nisu odustali, niti će.

„Kanda, Kodža i Nebojša“ su ponekad nastupali kao kvartet ili sekstet, ali u proteklom vremenu su najčešće mogli da se slušaju kao kvintet. Postavu aktuelnu od 2014. godine čine – Oliver, Vlada, Neško, Janko i Bole.

ARHAIZMI PO DOSTOJEVSKOM

Ime benda nastalo je tako što su prvobitni članovi, čitajući stare prevode romana Dostojevskog, iz njih uzeli arhaizme – Kanda (valjda), kodža (mnogo), dok je ime Nebojša izabrano zbog dečaka koji je živeo u istom bloku kao i Rastko Lupulović, nekada gitariste grupe.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Napad dronovima na dva aerodroma u Rusiji, poginula tri vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao da izvede napad dronovima na aerodrome “Djagiljevo” i “Engels”. „Ujutro 5. decembra, kijevski režim je,...

Kina nastavlja “uzajamno korisnu” energetsku saradnju s Rusijom

Peking će nastaviti energetsku saradnju s Rusijom na bazi uzajamnog poštovanja i obostrane koristi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. Saopštenje je usledilo nakon...

Piksi: Srbija se u martu vraća na pobednički kolosek

Reprezentacija Srbije se jeste vratila kući ranije nego što smo to svi priželjkivali, ali se mora razmišljati o daljim aktivnostima. Pred "orlovima" je učešće...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare