12.9 C
Belgrade
13.1 C
Belgrade
25, mart, 2023

„Treba pripremiti građane za situaciju koja će proizaći iz dijaloga“

Politički analitičar Alen Meta kaže da ne očekuje značajnije pomake u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Ali, napominjući da se dijalog ne sme zanemariti već da taj proces treba tretirati kao prioritet.

On smatra da će uspeh dijaloga biti uslovljen primenom da sada postignutih sporazuma.

„Održavanje dijaloga kao najvećeg prioriteta za obe vlade, na Kosovu i u Srbiji, bilo bi jedno od najvećih dostignuća ove godine, kao i obaveza obe države da poštuju sporazume koji su postignuti u poslednjih 10 godina. Dobra stvar je što se dijalog nastavlja, jer smo već neko vreme u statusu kvo”, kaže Meta.

Preme njegovom mišljenju, nova Vlada Kosova je veoma zainteresovana za dijalog sa Srbijom, u okviru koga će uspostaviti nove pregovaračke okvire.

“Mislim da nova vlada Kosova ima volju za dijalogom sa Srbijom, ali stvar je u tome što će oni pokušati da se nametnu u dijalogu kao nekorumpirana vlada, legitimni predstavnici građana, što će dijalog otežati. Ipak, postizanje dogovora nije nemoguće. Oni žele otvoren i transparentan dijalog, koji do sada nije bio takav. Mislim da će nova vlada pokušati da pokrene slučajeve nestalih osoba i ratne zločine, teme kojima treba što pre pristupiti”, navodi Meta.

On ne veruje da će do kraja godine biti nekih konkretnijih koraka u dijalogu, naglašavajući da najpre treba pripremiti domaću javnost za završnicu dijaloga i pravno obavezujući sporazum.

“Ne verujem da će uskoro biti konačnog dogovora za normalizaciju odnosa. Ne želim da zvučim pesimistično u ovom slučaju, ali mislim da obe države takođe moraju da pripreme građane za predstojeću situaciju koja će proizaći iz dijaloga. To je jedno jako ozbiljno pitanje koje treba imati u vidu, zbog potencijalnog povećanja nacionalizma u obe zemlje koji bi mogao doneti krizu”, ističe Meta.

Poruke međunarodnih izaslanika povoljno deluju na dijalog i njegove aktere, navodi Meta, ukazujući na njihove ozbiljne namere da se normalizuju odnosi koji bi utucali i na mir i stabilnost čitavog regiona.

“Dobra stvar je što postoji velika volja EU i SAD za dogovorom i da su očajnički angažovani da to postignu”, zaključuje Meta.

 

kosovoonline

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare