19.2 C
Belgrade
19.2 C
Belgrade
23, mart, 2023

Svetski mediji preneli vest o potvrđivanju kazne Mladiću

BEOGRAD – Svetski mediji su pod oznakom „hitno“ preneli vest da je Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Rojters je preneo da se u pisanom sažetku žalbene presude navodi da Žalbeno veće odbija Mladićevu žalbu u celini, odbija žalbu tužilaštva u celini i potvrđuje izrečenu kaznu doživotnog zatvora od strane sudskog veća. Agencija navodi da će Mladić ostati u pritvoru u Hagu dok ne bude postignut dogovor u kojoj zemlji će služiti kaznu. I AP je preneo da je Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas potvrdilo doživotnu kaznu zatvora bivšem lideru bosnskih Srba Ratku Mladiću za genocid i druge zločine tokom rata vođenog u BiH od 1992. do 1995. godine.

Sudija Niambe: Ja bih naložila da se Mladiću ponovi suđenje

BEOGRAD/HAG – Žalbenim većem Mehanizma za krivične sudove u Hagu, koje je danas potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, predsedavala je sudija Prisca Matimba Niambe, koja je imala suprotno mišljenje od ostalih članova Veća. Sudija Niambe u svom izdvojenom mišljenju navelaje da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim većem.

„Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu“, navela je sudija u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak strana.

Bajden: Presuda Mladiću istorijska

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden ocenio je današnju presudu Ratku Mladiću kao „istorijsku“, navodeći da ona pojačava odlučnost SAD se spreče buduća zverstva širom sveta.

Bajden je u saopštenju dodao da potvrđena presuda kojoom je Mladiću izrečena kazna doživotnog zatvora pokazujue da će oni koji su počinilo užasne zločine odgovarati. On je naveo da se tragedija smrti žrtava ne može iszbrisati, ali je dodao da se nada da :današnja presuda pruža neku utehu svima ožalošćenima“, prenosi AP.

Bramerc: Ovo nije presuda srpskom narodu već jedino Mladić

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas, nakon izricanja pravosnažne presude bivšem komandantu Republike Srpske ratku Mladiću na doživotni zatvor, da to nije presuda srpskom narodu, već da je ta krivica jedino njegova.

U saopštenju objavljenom na sajtu IRMCT Bramerc je rekao da je došlo vreme da prihvatimo istinu i da se Mladić svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u savremenoj istoriji, i da je namerno koristio svoj položaj vojnog zapovednika za napade na nevine civile, koji su, kako je rekao, ubijani, mučeni, silovani i proterivani bez ikakvog razloga osim svoje nacionalnosti i ere.

Stano: Politički akteri na ZB da poštuju odluke suda

BRISEL – Portparol EU Peter Stano je komentarišući konačnu presudu Ratku Mladiću u Hagu poručio da EU očekuje da svi politički akteri, u BiH i na Zapadnom Balkanu, pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost. On je dodao da poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima.

”Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, a s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir“, navodi se u pisanom saopštenju portparola. U saopštenju se ocenjuje da se pravnosnažnom presudom Mladiću pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove privodi kraju ključno suđenje za ratne zločnine u novijoj istoriji Evrope.

Mišel: Presuda Mladiću bitna za okretanje ka budućnosti

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, kaže da je konačna presuda Međunarodnog suda u Hagu u slučaju Ratka Mladića još jedna važan korak koji će, prema njegovim rečima, doneti pravdu žrtvama.

”To će pomoći da se bolna prošlost ostavi iza nas, a da se budućnost stavi na prvo mesto”, poručio je Mišel sa svog Tviter naloga. Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je potvrdilo kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd kako bi ponovo potvrdio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare