34 C
Belgrade
34.2 C
Belgrade
3, jul, 2022

Svetski dan bez duvana: Srbija jedna od zemalja Evrope sa najviše pušača

Srbija je ocenjena kao jedna od evropskih zemalja sa najvišim stopama učestalosti pušenja, gde trećina odraslih konzumira cigarete i druge duvanske proizvode, saopštio je pokret „Balkan bez duvana“ danas, povodom Svetskog dana bez duvana.

Federacija BiH na korak od usvajanja novog zakona koji predvidja zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, kafićima i restoranima, a Srbija na taj način ostaje jedina zemlja u regionu koja nije uskladila svoje zakonodavstvo sa EU i potrebama gradjana, upozoravaju iz pokreta.

„Komisija za kontrolu upotrebe duvana je još 2010. kada je usvajan Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu predložila potpunu zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim objektima. Predlog, nažalost, nije usvojen, već je nadjeno polurešenje: da ugostiteljski objekti, ako su veći od 80 metara kvadratnih, odrede delove za pušače i nepušače“, rekla je neuropsihijatrica i načelnica službe bolničkog lečenja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Snežana Alčaz.

Ona je dodala da izmedju tih delova uglavnim ne postoji nikakva pregrada, pa su svi podjednako izloženi duvanskom dimu.

„Zakon o potpunoj zabrani pušenja bi pomogao da gosti ne budu izloženi sekundarnom i tercijarnom pušenju, ali i u očuvanju zdravlja zaposlenih u ugostiteljstvu“, rekla je Alčaz.

Pokret je pozvao gradjane da doprinesu podizanju svesti o škodnim i smrtonosnim posledicama korištenja duvana i izloženosti duvanskom dimu, a relevantne institucije da zakonodavstvo koje reguliše kontrolu duvana usklade sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Ove godine 31. maj se obeležava pod sloganom „Obećanje za prestanak pušenja“.

Zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije obeležavaju ovaj dan s ciljem fokusiranja pažnje relevantnim ustanovama, civilnom društvu i gradjanima na pandemiju pušenja u svetu, navodi se u saopštenju pokreta.

 

izvor:beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srpska lista odgovorila opoziciji: Kosovo i Metohiju su „branili“ tako što su bežali u Rumuniju

Nikada napadi iz Prištine nisu prošli, a da uz njih ne idu napadi kvazi Srba, kvazi patriota i kvazi otadžbinara koji su više od...

Vaterpolisti Srbije pobedili SAD, osvojili peto mesto na Svetskom prvenstvu

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Strahinja Rašović, koji je postigao četiri gola. Tri puta u listu strelaca upisao se Dušan Mandić, a dva...

Predsednik Severne Makedonije: Francuski predlog je prihvatljiv kompromis

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski smatra da bi se prihvatanjem izmenjenog francuskog predloga donela odluka samo o otvaranju pregovora sa EU. Modifikovani francuski predlog je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare