4.2 C
Belgrade
4.2 C
Belgrade
1, decembar, 2022

Svet je upozoren!!

Vodeći svetski naučnici koji prate efekte klimatski promena imaju novo upozorenje za ceo svet.

Prema njihovim studijama, postaje vrlo verovatno da će svet stići gornji temperaturni limit u narednih pet godina. Naime, prema opsežnom istraživanju već 2025. godine postoji 40 odsto šanse da godina bude za 1,5 stepeni Celzijusa toplija od preisndustrijske ere.

Iako su sadašnji podaci o temperaturama ispod granice koja je postavljena Pariskim klimatskim sporazumom, studija koju je obavila Svetska meteorološka organizacija ukazuje na činjenicu da je ta procena za prošlu deceniju iznosila 20 odsto šansi.

 

EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Naučnici smatraju da je moguće i da se takva „vrela godina“ pojavi vrlo brzo, ali da za sada ona ostaje izuzetak, dok se konačno ne pređe magična cifra.

„Prirodna promenljivost će značiti da će narednih nekoliko godina možda biti malo hladnije i može proći još deceniju ili dve ili više pre nego što se granica od 1,5 C trajno pređe. Pariskim klimatskim sporazumom uspostavljen je cilj da se porast globalne prosečne temperature održi na najviše 2 stepena i da se ne pokuša preći 1,5 C – a to podrazumeva tokom dužeg perioda, a ne tokom jedne godine“, objašnjava dr Joeri Rogelju, direktor istraživanja na Institutu Grentam, Imperial Koledža u Londonu.

Pariski ciljevi, kako navodi BBC, odnose se na globalno zagrevanje – to jest na porast temperature naše planete kada izravnamo varijacije iz godine u godinu. „Jedna godina kada dostigne temperaturu veću za 1,5 C ne znači da su prekršene pariske granice, ali je ipak vrlo loša vest. Još jednom nam govori da je dosadašnja klimatska akcija potpuno nedovoljna i da se emisije štetnih gasova moraju hitno smanjiti na nulu da bi se zaustavilo globalno zagrevanje“, objašnjava još Rogelju.

U ovom trenutku, projekcije sugerišu da je čak i sa nedavnim obećanjima da će smanjiti emisija gasova sa efektom staklene bašte, svet na putu da se zagreje do 3C.

Generalni sekretar SMO, prof. Peteri Talas, rekao je da su rezultati novog istraživanja „više od puke statistike“.EPA-EFE/BAGUS INDAHONO

„Ova studija pokazuje – sa visokim nivoom naučne veštine – da se merljivo i neumoljivo približavamo donjem cilju Pariskog sporazuma o klimatskim promenama“, objasnio je on.

„To je još jedan poziv za uzbunu da svet treba da ubrza svoje obaveze da smanji emisije gasova staklene bašte i postigne neutralnost ugljenika“, dodao je on.

 

izvor:b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora u Dalju

U Patrijaršijskom dvoru, letnjoj rezidenciji srpskih patrijaraha u Dalju, 1. decembra 2022. godine, na praznik Svetog mučenika Plantona i Svetih mučenika Romana i Varula...

Komesar EU Oliver Varhelji stiže u Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji 1. decembra stiže u Beograd, najavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. „Komesar Varhelji...

Piksi poručio: Put do pobede postoji

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i najbolji strelac orlova Aleksandar Mitrović obratili su se javnosti pred poslednji meč grupne faze Svetskog prvenstva...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare