14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

„Svedoci smo najveće prevare u istoriji. Niko nas ne može utišati“

Premijer Izraela Netanjahu ponovo je osudio koaliciju predvođenu desničarem Naftalijem Benetom, vođom partije Jamina (Desno) i liderom partije centra Laidom.

Zarekao seda će je „vrlo brzo srušiti“ ako uspe da ga smeni.

Govoreći na sastanku svog konzervativnog Likuda u vreme političke napetosti i pred polaganje zakletve nove vlade Netanjahu je osudio sve forme huškanja na nasilje.

Dugogodišnji izraelski lider je naveo da su on i njegova porodica bili suočeni i sa snažnijim pozivima na nasilje protiv njih nego njegovi politički rivali, kojima je pojačana bezbednost i pošto bezbednosna služba Šin bet upozorila da bi moglo biti nasilja.

„Osuđujemo sve forme nasilja sa svake strane, čak iako su drugi ćutali kada se podrstrekivanje protiv nas širilo“, rekao je Netanjahu i dodao da želi da objasni šta je huškanje, da to nisu kritike, već pozivi na nasilje, prelaženje linije između kritike i huškanja na nasilje.

Izraelski premijer je rekao da je dugo bilo užasnih poziva da se ubije njegova porodica, njegova supruga i da je to dočekano potpunim ćutanjem u medijima i javnosti uopšte.

Netanjahu, čije pristalice protestuju ispred kuća njegovih rivala već danima, noseći transparente sa porukama osude za izdaju i saradnju sa teroristima, rekao je da validna kritika nove vlade ne može da se opiše kao huškanje.

„Važno je naglasiti da sloboda govora nije huškanje. Ne možete formulisati kritike sa desnice kao huškanje, a kritike sa levice kao legitimnu slobodu govora. To je pokušaj da se desnica označi kao opasnost za demokratiju, sama ideja kao opasna za demokratiju“, rekao je on.

Očito ponavljajući reči svog bivšeg bliskog saveznika Donalda Trampa Netanjahu je optužio političke rivale za izbornu prevaru pošto su u zadatom roku do prošle srede u ponoć uspeli da obrazuju koalicionu vladu, sastavljenu od partija širom poltičkog spektra, a što njemu nije pošlo za rukom ni posle četiri runde parlamentarnih izbora za dve godine.

„Moramo razumeti šta se ovde dešava. Svedoci smo najveće izborne prevare u istoriji zemlje i možda u istoriji demokratije. Narod se s pravom oseća prevarenim“, rekao je Netanjahu, kritikujući društvene mreže za pokušaj da utišaju desničarske glasove pošto je čitavom nizu aktivista, uključujući i njegovog sina Jaira zabranjeno da se oglašavaju.

Izraelski lider je rekao da se oni ne mogu utišati, da se ne mogu blokirati njihovi nalozi na Tviteru i Fejsbuku samo da bi se ugušile kritike vlade prevare.

„Niko nas ne može utišati. Kada javnost masovno oseća da je u zabludi, kada se protivi opasnoj levičarskoj vladi njegno je pravo i dužnost da protestuje na svaki legalan i demokratski način“, rekao je Netanjahu.

Za novu vladu je rekao da, između ostalog, neće moći da se usprotivi američkom zahtevu da zamrzne širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i izgradnju domova za Jevreje u Jerusalimu, te da neće odobriti ni jednu smelu operaciju iza neprijateljskih linija u Iranu.

On smatra da „vlada sa ekstremnom levicom, vlada koja se oslanja na pristalice terora“ ne može da se bori kako valja protiv ekrtemističkih organizacija u Gazi, ni u Međuarodnom krivčnom sudu ako bude optužio izraelske vojnike za navodne zločine.

 

beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare