12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Svečana akademija u Beogradu u čast dana srpskog prosvetitelja

U Srbiji se danas obeležava Savindan, a tim povodom se u Kombank dvorani održana i tradicionalna Svetosavska akademija „Blago Svetog Save“.

Prisustvuju patrijarh srpski Porfirije, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dacćić i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ministar prosvete Branko Ružić kao domaćin poželeo je dobrodošlicu svima.

– Danas stojim pred svima vama zahvalan da se održi kontinuitet obrazovanja i u vreme pandemije. Znanje je pokretač u svim oblastima, od poljoprivrede, kulture, sporta, religije, politike… Istorija pokazuje da smo oduvek imali pojedince koji su na temelju svog znanja uspevali da razumeju trenutak u kojem se nalaze – rekao je Ružić.

Patrijarh Porfirije čestitao je jedan od najvećih crkvenih i porodičnih praznika.

– Braćo i sestre, draga duhovna deco, Sveti Sava je rekao: Čedo moja bogoljubljena, mi koji smo primili od Gospoda besmrtnu veru, toliki dar da ne umremo nikada, dužni smo da dvorimo svagda besmrtna dela u Hristu.

– Svetitelj nas podseća da se staramo o bližnjima jer su nam bogom dati da se ne bi smo izgubili u samoći ili utopili u smrtonom moru egoizma. Savina vera isceljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje i nikada ne upiremo prstom tražeći u njima krivce. Da u odnosu sa našim komšijama, ma kojoj veri i narodu pripadali, negujemo iskreno prijateljstvo koji neće moći da ugroze ispada pojedinaca bilo koje strane – dodao je patrijarh Porfirije.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine, a obeležavaju ga i Srpska pravoslavna crkva i vernici.

Sveti Sava smatra se jednim od najznačajnih ličnosti srpske istorije. Bio je prvi arhiepiskop, prosvetitelj, tvorac zakonodavstva.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare