14.4 C
Belgrade
14.4 C
Belgrade
18, septembar, 2021

Svečana akademija povodom 15. septembra – Dana srpskog jedinstva

Svečana akademija povodom obeležavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave počela je večeras u Banjaluci u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, te predstavnika Srbije.

Akademiji na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja prisustvuju predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević kao izaslanik predsednika Srbije.

Svečanosti prisustvuju i ministri u Vladi Srpske, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama, pripadnici Trećeg pešadijskog puka, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić, vladika banjalučki Jefrem.

Akademija je počela intoniranjem himni Republike Srpske „Moja Republika“ i Srbije „Bože pravde“.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je pre 103 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Centralna manifestacija biće održana sutra na Savskom trgu u Beogradu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj sutra će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Izvornovosti

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Entoni Blinken najavio pomoć SAD-a Izraelu oko normalizacije odnosa

Sporazumi o normalizaciji koje SAD i Izrael sklapaju sa islamskim zemljama su nazvani “Avramov sporazum”, jer se biblijski lik Avrama smatra ocem tri glavne...

Francuska povukla ambasadore iz SAD i Australije

Francuska je danas saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije PARIZ - Francuska je danas saopštila da je odlučila da...

Nov izazov za Bajdena: Njih 10.000 je prešlo Rio Grande

Hiljade migranata sa Haitija okupilo se pod mostom u malom pograničnom gradu u Teksasu, predstavljajući novi izazov za administraciju Džozefa Bajdena. Administracija pokušava da upravlja...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare